Lockdown voorbij betekent weer op straat slapen
- Nieuws
- Lockdown voorbij betekent weer op straat slapen
De speciale corona noodopvang waar veel dak- en thuislozen afhankelijk van zijn, sluit de deuren. Vanaf dinsdag 1 juni zijn zij zelf verantwoordelijk voor het regelen van een slaapplek. Hoe moet de stad hiermee omgaan? In De Nieuws BV spreekt Natasja Gibbs hierover met Simone Kukenheim, wethouder in Amsterdam, met Dennis Lahey, woordvoerder van de Straatalliantie en met Sydney Sinkamba die zelf afhankelijk is van de noodopvang.
Wethouder Kukenheim legt uit dat de noodopvang zoals die nu is ingericht, verbonden is aan de coronamaatregelen. “Als je aan alle Nederlanders vraagt om zoveel mogelijk thuis te blijven en je bovendien inloopplekken als bibliotheken en cafés sluit, dan is er voor daklozen niet heel veel meer over en moet je zorgen dat zij op een goede plek ook terecht kunnen”, aldus de wethouder.
Andere opties
Kukenheim voegt toe: “Dit neemt niet weg dat er in Amsterdam een breed palet aan opvang voor daklozen is, dat blijft en gaan we zelfs nog wat opplussen dit jaar. En de bredere vraag is natuurlijk, los van of je deze noodopvang wil, moet je toch ook niet iets anders doen voor deze kwetsbare groep mensen?”
Wat betreft de wethouder wel, zij ziet de noodopvang daarom ook niet als de beste oplossing om de toekomst van deze mensen te verbeteren. Er moet daarom naar andere oplossingen gekeken worden. In Amsterdam hebben ongeveer 600 mensen gebruik gemaakt van de gratis noodopvang.
Afhankelijk
Lahey wil dat de noodopvang openblijft en voert vandaag actie in het Vondelpark. Een cynische actie waarbij ze vandaag in het Vondelpark ‘Hotel Buitenland’ hebben geopend. Als je je aanmeldt bij de receptie word je begeleid naar een van de bosjes in het park. Lahey is het met Kukenheim eens dat er gezorgd moet worden voor een betere structurele oplossing, maar mensen horen niet tegen hun zin in buiten te slapen.
Lahey: “Zolang mensen binnen kunnen slapen, daar rust krijgen en daar ook de ondersteuning krijgen in het vinden van de weg en kijken wat er aan mogelijkheden is dan help je mensen sneller om op een goed spoor te brengen.” Lahey legt uit dat het vinden van de goede route nu nog lastiger wordt als je afhankelijk bent van de noodopvang en deze nu dicht gaat.
Sinkamba is zelf afhankelijk van de noodopvang. “Het heeft mij heel goed geholpen, zeker in deze tijd van de coronacrisis waarin alles heel moeizaam verloopt”, aldus Sinkamba. Hij heeft nog geen idee waar hij morgen zal slapen. Sinkamba: “In deze tijd van het coronavirus is het lastig om te kijken waar je kan schuilen.” Sinkamba legt uit dat het belangrijk is met de daklozen samen te kijken wat het juist pad is en ze daarbij helpen.
Sinkamba: “Het zijn mensen met verschillende uitdagingen in het leven.” Hij vindt dat we moeten kijken naar de persoon achter de dakloze. “In plaats van gewoon een beeld schetsen van mensen zijn dakloos. Wat is dakloos? Wie is dakloos”, besluit Sinkamba.
Samen een oplossing vinden
Kukenheim zegt dat het belangrijk is om niet alleen in Amsterdam preventieve voorzieningen te maken om mensen onderdak te bieden, dit kan een aanzuigende werking hebben en ervoor zorgen dat iedereen naar de grote steden komt. “De oplossing moeten we echt met z’n allen doen. En Amsterdam wil daar een groot deel voor zijn rekening nemen, want die verantwoordelijkheid hebben we. Maar we kunnen het niet alleen”, legt Kukenheim uit.
Video niet beschikbaar