Binnenland
AVROTROS

Nationaal Rapporteur waarschuwt voor gevaar in mensenhandel na sluiting opvang voor Oekraïners

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Nationaal Rapporteur waarschuwt voor gevaar in mensenhandel na sluiting opvang voor Oekraïners

Het landelijk aanmeldcentrum voor Oekraïners is sinds een paar dagen dicht. En dit betekent dat kwetsbare vluchtelingen zelfstandig naar onderdak moeten zoeken. Maar volgens Nationaal Rapporteur Conny Rijken zijn ze hierdoor extra kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting.

Video niet beschikbaar

Naar schatting zijn er jaarlijks in Nederland zo'n 5.000 personen slachtoffer van mensenhandel. Opvallend is dat het aantal Oekraïense slachtoffers vorig jaar is gestegen, iets dat Nationaal Rapporteur Mensenhandel Rijken zorgen baart.

'Waar moeten ze heen?'

Zeker nu de zogenoemde 'aanmeldhub' voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs sinds maandag de deuren dichthoudt voor nieuwe vluchtelingen omdat de locatie overvol is. Sinds de sluiting zijn minimaal vijftien mensen aan de deur geweigerd, zij moeten zelf een slaapplek zien te vinden.

"Het is al moeilijk voor een Nederlander als die op straat komt te staan om een opvangplek te vinden. Laat staan voor mensen die de taal niet spreken en de infrastructuur in Nederland niet kennen", zegt Rijken. "Waar kunnen zij terecht?"

Kwetsbaar op straat

Er zijn de laatste weken nauwelijks slaapplekken voor nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne. In de opvanglocaties die gemeenten faciliteren waren eind vorige week in totaal 230 bedden direct beschikbaar, terwijl dit er eind juni nog meer dan duizend waren.

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie