Medisch toerisme neemt toe, plastische chirurgen bezorgd: 'Criteria en eisen niet overal even goed'
- Nieuws
- Medisch toerisme neemt toe, plastische chirurgen bezorgd: 'Criteria en eisen niet overal even goed'
In Turkije is afgelopen weekend een Nederlandse jonge vrouw overleden, meldt het AD. Ze was daar voor een cosmetische operatie, met onder meer een buikwandcorrectie. Toen ze na twee dagen de kliniek uitliep, zakte ze in elkaar. De zaak wordt nog onderzocht, dus een verband tussen haar dood en de ingreep staat nog niet vast. Maar er zijn al langer zorgen over de gevaren van medisch toerisme.
Groeiende zorgen over de opmars van medisch toerisme
Video niet beschikbaar
Concrete cijfers zijn er niet, maar volgens plastisch chirurg en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, Edin Hajder, vertrekken duizenden Nederlanders elk jaar om in het buitenland cosmetische ingrepen te laten doen. "Dat baseer ik op het feit dat wij ongeveer vijftig tot zestig complicaties van medisch toerisme per jaar in mijn ziekenhuis behandelen", zegt hij in Nieuws en Co. "Complicaties zijn zeldzaam, ook in het buitenland, maar als een ziekenhuis die aantallen ziet, moeten het er duizenden zijn."
Complicaties
Hajder ziet verschillende complicaties langskomen in zijn ziekenhuis. "Van mensen die ontevreden zijn over het litteken of de vorm van een borst, wat ik nauwelijks een complicatie zou willen noemen, tot erge complicaties zoals infecties, bloedingen en vochtophopingen."
Ook ziet hij ernstige medische gevallen. "Dan heb ik het over verminkingen, schade die niet meer helemaal te herstellen zijn, of zelfs levensbedreigende situaties. Ze zijn wel zeldzamer. We zien met name de minder ernstige gevallen, maar jaarlijks komen hier ook wel verminkte of zieke patiënten binnen. Die komen soms zelfs zo vanaf Schiphol hier naartoe."
Extra risico’s
"Je neemt een risico, omdat je niet weet wat er gaat gebeuren", zegt Hajder. "In Nederland bezoek je mij en we praten over de ingreep, complicaties, ik laat mijn eigen werk zien. Voor- en na-resultaten. Ik schat risico’s in. Ben je te zwaar? Rook je? Dan zijn bepaalde ingrepen niet mogelijk. Wil je drie dingen? Dan kan dat niet tegelijk, vanwege toegenomen risico’s." Volgens de chirurg stelt Nederland ook hoge eisen aan de plastische chirurgie. "Daar zijn we heel veel tijd aan kwijt, soms worden we er administratief gek van, maar daarmee kunnen we bepaalde dingen waarborgen."
Wanneer patiënten naar het buitenland gaan, kunnen Nederlandse chirurgen ze niet informeren. "Je neemt toch een bepaald risico, en als je ziet wat er soms terugkomt uit verschillende landen, kun je wel stellen dat de eisen en criteria niet in elke kliniek overal even goed zijn."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.