Binnenland
MAX

Cosmetische behandeling én vakantie voor een prikkie; 'voor eenderde van de prijs in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cosmetische behandeling én vakantie voor een prikkie; 'voor eenderde van de prijs in Nederland'

Zorgtoerisme is booming. Steeds vaker gaan mensen niet alleen naar het buitenland voor zaken of vakantie, maar voor een cosmetische behandeling. En landen specialiseren zich steeds meer. Turkije is al bekend als het gaat om haartransplantaties, in Albanië worden veel tandingrepen gedaan, Thailand specialiseert zich in genderzorg, Zuid-Korea is de expert in facelifts en Brazilië doet ‘butts and boobs.’ "De prijzen zijn lager en de kwaliteit is vaak goed, dus dat is best een goeie deal. Maar er zijn ook nadelen", zegt zorgeconoom Xander Koolman in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Ook Koolman weet van de adviezen om eerst goed te checken wat te laten doen in het buitenland. Maar, stelt hij: "De kwaliteit is er lang niet altijd slecht. Er wordt vaak gedaan alsof dat wel zo is, maar daar is geen bewijs voor. Aan de andere kant, het blijven ingrijpende operaties. En die gaan regelmatig fout, ook hier in Nederland. Als je voor de nazorg niet ter plekke bent, dan moet je naar een nieuwe arts die de situatie niet kent en de details niet heeft. Dan heb je een nadeel van een operatie in een ander land."

Relatief goede kwaliteit

De meeste van die ingrepen in het buitenland worden niet of nauwelijks verzekerd, stelt Koolman. "Het gaat vaak om een behandeling die niet medisch-noodzakelijk zijn. Mensen willen het vaak ter verbetering van hun uiterlijk. Maar we moeten niet vergeten, deze behandelingen in het buitenland gebeuren al een hele poos. De prijs ligt een stuk lager. Je kan vakantie houden, de ingreep doen en geld overhouden. Het is een goeie deal." En, stelt Koolman, vaak gebeuren de operaties kwalitatief goed doordat de artsen de operaties heel veel doen en er dus gespecialiseerd in zijn. "Daardoor ligt de prijs soms op wel eenderde van de prijs in Nederland."

Tanden in Albanië

Kevin Louwers is patiëntmanager bij Tandartsreizen Albanië. Hij zegt dat mensen vooral naar Albanië komen voor tandimplantaten en zirkonium kronen: "Dat is een materiaal dat in Nederland behoorlijk veel geld kost. Hier is dat voor veel minder te realiseren. Mensen zoeken de behandeling in Nederland, maar als ze de offerte zien blijkt het vaak te duur. En dan gaan ze zoeken naar een alternatief, die ze vaak vinden in het buitenland". Hij geeft eerlijk toe dat er risico's zijn. "Ik sta ervoor dat het een transparant proces moet blijven. Er zijn altijd risico's. En mensen moeten zichzelf afvragen hoe de voordelen afwegen tegen de nadelen. Ik zeg ook altijd tegen mensen die een aanvraag doen dat ze geld opzij moeten leggen voor noodgevallen. Stop zeker niet je laatste euro in een tandartsreis, want dan ga je jezelf in de problemen brengen."

Na foutje wel weer terug naar het buitenland

Gaat het mis, dan is het toch het beste om terug te gaan naar de kliniek waar de operatie is uitgevoerd, zegt Louwers. Hij ziet dat veel Nederlandse en Belgische tandartsen zich niet wagen aan iemand die een behandeling in het buitenland gedaan heeft. "Omdat ze weten dat vaak je garantie vervalt als je het in het buitenland hebt laten doen en zij er als Nederlandse tandarts aan gaan zitten. Dus toch terug naar de kliniek waar je het hebt laten uitvoeren. Dat is een afweging die je van te voren moet maken." Dat Nederlandse tandartsen afraden om naar het buitenland te gaan, beziet hij ook vanuit concurrentieoogpunt. Maar, zegt Louwers; "kies wel voor een kliniek met bewezen resultaten en goede reviews op de lange termijn".

Gouden toekomst

Is dit dan een oplossing voor de alsmaar dichtslibbende zorg in ons land? Koolman denkt dat het wel kan helpen voor dit soort cosmetische ingrepen: "Het gaat vaak over geld. Dit is een manier om de toegankelijkheid tot dit soort zorg voor de gewone burger te optimaliseren. Ik denk dat er voor deze vorm van toerisme een mooie toekomst is. De markt zal flink groeien. Als samenlevingen rijker worden, dan gaan meer mensen geld uitgeven aan esthetische operaties. Voor dat soort ingegrepen staat ons weinig nog in de weg om dat in een land te halen waar het veel goedkoper is."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie