Binnenland
BNNVARA

Transpersonen krijgen gezichtsoperaties niet altijd vergoed en dat zorgt voor mentale problemen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Transpersonen krijgen gezichtsoperaties niet altijd vergoed en dat zorgt voor mentale problemen

In de zoektocht naar een leven dat past bij hun genderidentiteit is voor veel transpersonen een gezichtsoperatie van cruciaal belang. Toch wordt zo’n dergelijke ingreep door zorgverzekeraars vaak niet vergoed. Volgens de krant NRC, verzanden aanvragen van transpersonen vaak in een welles-nietesdiscussie tussen de behandeld arts en de zorgverzekeraar. "Op dit moment werk ik zelfs minder door de stress en de mentale pijn die het met zich meebrengt", vertelt Emma in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Emma is geboren in het lichaam van een man, maar gaat al een tijdje als vrouw door het leven. Meermaals wees haar zorgverzekeraar een verzoek tot het vergoeden van een gezichtsoperatie af. "Het zou mij zeker helpen, voor mezelf en mijn omgeving. Zodat ik mezelf zie zoals ik ben en de hoop dat anderen zien wie ik ben."

Welles-nietesdiscussie

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis stelt dat in het afgelopen jaar ruim 70 procent van de aanvragen voor een gezichtsoperatie is goedgekeurd. Volgens Transvisie ligt dat anders. Op basis van het aantal gevallen dat zich bij hen meldt schat de belangenorganisatie in dat 80 tot 90 procent bot vangt.

"Ik word niet gezien als de vrouw die ik ben", zegt Emma. Zij kan - net als veel mensen - de gezichtsoperatie niet betalen. Zo'n ingreep kan tienduizenden euro's kosten en wordt niet altijd wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Dat komt doordat de zorgverzekeraar vindt dat het gelaat wél vrouwelijk is, schrijft Menno Sedee voor NRC: "Zo eindigt een aanvraag geregeld in een welles-nietesdiscussie, vaak ten koste van de mentale gezondheid van de patiënt."

Oplossing: een andere aanpak?

Transvisie denkt dat het proces naar vergoedingsaanvraag bij een gezichtsoperatie anders aangepakt moet worden. Zij denken dat een persoonlijke aanpak van een casus al een goed begin zou zijn. "Leg de casus niet direct neer bij een medisch specialist. Laat de deskundigheid bij de chirurg en het multidisciplinair team. Die weten of het wel kan of niet kan. Ga dan in gesprek", aldus Sam van den Berg van Transvisie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie