'Mensen in het Midden-Oosten denken dat één been in een Schengenland genoeg is om Europa binnen te komen'
- Nieuws
- 'Mensen in het Midden-Oosten denken dat één been in een Schengenland genoeg is om Europa binnen te komen'
Zestien Europese regeringsleiders, waaronder premier Mark Rutte, buigen zich zondag over het Europese vluchtelingenprobleem. Er is veel mis met het huidige beleid, vindt journalist Harald Doornbos. Volgens Doornbos moet Europa met één stem spreken, vertelt hij in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.
"Zolang er mogelijkheden zijn om naar Europa te komen zullen mensen altijd naar Europa gaan. Laten we niet vergeten dat ook voor 2015 rijkere delen in de wereld een aanzuigende werking hebben gehad op armere delen. Je zal het nooit helemaal kunnen tegengaan, en een klein beetje migratie is ook helemaal niet erg", zegt de journalist.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Wir schaffen das'
Angela Merkel sprak in 2015 tijdens een persconferentie na het bezoek aan een opvangcentrum voor vluchtelingen de zin 'Wir schaffen das'. "Dat was min of meer een oproep, door te zeggen dat het land open staat en dat er in Duitsland geen maximum aantal migranten was dat ze toelieten. Ook het Dublinakkoord werd door haar losgelaten", aldus Doornbos.
In De Dublinverordening staat dat het eerste Europese land waar een asielzoeker binnenkomt verantwoordelijk is voor de behandeling van het asielverzoek van de migrant.
Aantrekkingskracht
"Mensen in het Midden-Oosten, waar ik woon, hadden het idee dat ze maar hoefden te proberen om met één been in een Schengenland terecht te komen om gewoon binnen te zijn."
"In een regio die gekweld wordt door oorlog, ellende en armoede is het heel erg aanlokkelijk. Daardoor zijn veel mensen op die boten gestapt. Eerst vanuit Syrië naar Turkije, Griekenland en later de Libiëroute, wat erg logisch is. Zolang die aantrekkingskracht er is, hebben mensen in het Midden-Oosten het idee dat het uiteindelijk zal lukken om Europa binnen te komen."
Om duidelijkheid te scheppen, moet Europa met één stem spreken, zo vindt Doornbos. "Onduidelijkheid leidt tot meer ellende. Het is goed voor migranten en vluchtelingen dat er duidelijkheid zal ontstaan. Zodat ze in ieder geval weten dat als ze naar Libie gaan, ze verder komen of niet. Daar moet Europa zelf verder uitkomen", besluit Doornbos.