Nederland stuurde in 2006 niet genoeg militairen naar Afghanistan
- Nieuws
- Nederland stuurde in 2006 niet genoeg militairen naar Afghanistan
Tv-programma Zembla deed onderzoek naar de Nederlandse militaire missie in Afghanistan, die in 2006 begon. In deel één staat de missie in Uruzgan centraal. Conclusie: Nederland stuurde niet voldoende militairen naar Uruzgan.
'Nederland stuurde te weinig militairen naar Afghanistan'
Video niet beschikbaar
In 2006 stond de Tweede Kamer volgens journalist Bart Nijpels niet te springen om een militaire missie. Het werd daarom een missie van wederopbouw. “Op zo’n missie stuur je in het beginsel niet zo veel mensen naartoe. De planners bij Defensie dachten dat de kamer mogelijk niet akkoord ging als er te veel militairen gingen. Daarom werd er aan een plafond gedacht van duizend”, legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal.
Gevolgen
Dat had grote gevolgen. De duizend militairen die op de missie werden gestuurd, merkten het al gelijk wat de consequenties waren. Zo moest de transport-route van Nederland beschermd worden door lokale krijgsmachten. “We hadden daar gewoon te weinig mensen voor”, vertelt Nijpels. “Daar hebben we ook flink voor betaald.”
Te weinig aanwezig
Omdat er te weinig militairen aanwezig waren, was het ook niet mogelijk om veel patrouilles uit te voeren in de omgeving. Burgers van de omgeving betaalden daar de rekening voor. Tijdens de wederopbouwmissie bouwde Nederland scholen daar. “In één geval vertelt een militair dat ze daar op een gegeven moment terugkomen en dat ze zien dat de oren van de kinderen zijn afgesneden door de Taliban. Die was niet gediend van de scholen. Dat kon gebeuren omdat het gebied zo groot was en het aantal mankracht te klein.”
Dat is niet het enige voorbeeld wat in de uitzending van Zembla voorkomt. “Op een steenafworp van de Nederlandse basis werd een 13-jarige jongen opgehangen, omdat hij samen had gewerkt met NAVO-troepen.”
Bondgenoot
Waarom stuurde Nederland dan überhaupt mensen naar Afghanistan? Nijpels vertelt dat Nederland wilde laten zien dat het een goede bondgenoot was aan de Amerikanen “Ze wilde daarom graag een bijdrage leveren, ook in het kader van de NAVO, maar voorafgaand de missie werd duidelijk dat het een pittige klus zou worden.” De Taliban was ook bezig met een terugkomst in de regio. “Toch hield de regering vast aan het narratief van een wederopbouw.”
Ontkent
Oud-minister van Defensie Henk Kamp zou verantwoordelijk zijn geweest voor het instellen van plafond, maar heeft dat tot nu toe altijd ontkent. “Het staat gewoon in het militair advies. Dat kreeg hij van Dick Berlijn, op dat moment commandant der strijdkrachten. In dat stuk pleit hij voor honderd man meer. Het is noodzakelijk voor het verantwoord uitvoeren van de missie. Daarbij noteert hij: bovenop het door u ingestelde plafond. Dus het staat gewoon zwart op wit.”
RJN Zembla
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.