'Wet slavernijverleden zorgt voor erkenning, geen schadeclaims'
- Nieuws
- 'Wet slavernijverleden zorgt voor erkenning, geen schadeclaims'
"Dit is het moment om te erkennen wat er fout gedaan en gegaan is", zegt Partij voor de Dieren-senator Peter Nicolaï. Hij wil dat Nederland net als in Frankrijk een wet aanneemt waarin de slavernij in de koloniale tijd wordt aangemerkt als misdaad tegen de menselijkheid.
Video niet beschikbaar
Excuses en schuld
"Excuses heeft te maken met schuldgevoel", zegt Nicolaï. Dat maakt het volgens hem ook zo ingewikkeld. Deze wet koppelt de excuses los van schuld. Er wordt volgens de senator meer gekeken hoe de samenleving verantwoordelijkheid kan nemen voor de geschiedenis en het erkennen van de pijn.
"Wat je eigenlijk doet als samenleving, is dat je zegt: het is een foute situatie geweest. Dat erkennen we en dat gaan we uitdragen en levend houden." In Frankrijk is onder meer een kenniscentrum opgericht, musea geopend en is er een nationale herdenking opgericht om dat bewustzijn dragend te houden.
Punt achter de discussie
De wet en daarmee de erkenning, heeft volgens Nicolaï veel opgeleverd. Wat het niet heeft opgeleverd zijn schadeclaims van de nazaten van de slavernij. "Ik ben zelf jurist en advocaat en om een schadeclaim in te dienen moet er een aantoonbaar gevolg zijn, en dat is heel moeilijk."
Het heeft volgens hem wél opgeleverd dat er een punt achter de discussie van de excuses is gezet. "Er is nu een basis waarmee wordt gezegd dat er in het onderwijs, in de geschiedenis, in onderzoek en op universiteiten aandacht aan het slavernijverleden wordt besteed." Dat creëert erkenning.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Loos gebaar
Volgens Wouter Veraart, hoogleraar rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam gaat de wet verder dan excuses. "Hiermee voorkom je dat het een loos gebaar wordt."
Door de wet verbind je concrete reparaties in de samenleving. Ten eerste erkent de wet dat slavernij een juridisch onrecht is. "We hebben de slavernij wel afgeschaft, maar nooit gezegd dat het geen recht, maar onrecht was."
In de tijd dat er slaven verhandeld werden, was het immers legaal om dit in Nederland te doen. "De wet verklaart het alsnog als onrecht. Dan veranderd er wezenlijk iets in de manier waarop we naar ons recht kijken."
Stand.nl: Nederland moet nu eindelijk excuses maken voor het slavernijverleden
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.