Katholieke kerken in financiële nood: 'We hebben een tekort van bijna 200.000 euro'
- Nieuws
- Katholieke kerken in financiële nood: 'We hebben een tekort van bijna 200.000 euro'
De financiën van de katholieke kerken in Nederland zijn ronduit zorgwekkend. Bijna acht op de tien kerkgemeenschappen staan in het rood. Dat blijkt uit cijfers van onderzoekscollectief Spit en dagblad Trouw. Wat gaat er mis? Dat bespreken Blok&Toine met onderzoeker Hester ten Boer en Frans Joosten, secretaris van de Sint-Martinus parochie in Utrecht.
Video niet beschikbaar
De tekorten verschillen volgens onderzoeker Ten Boer per parochie. "Er zijn tekorten van enkele tienduizenden, maar sommige parochies hebben ook verliezen van honderdduizenden euro’s. In totaal hebben alle parochies in totaal 15 miljoen verlies geleden."
De belangrijkste reden hiervoor is het steeds dalende bedrag dat wordt geïnd door collecties en de jaarlijkse 'kerkbalans'. Deze inkomsten dalen gestaag, terwijl aan de andere kant hoge kosten zijn voor de kerkgebouwen en het personeel, legt Ten Boer uit.
Saneren
Frans Joosten, is secretaris van de Sint-Martinus parochie in Utrecht; dat bestaat uit elf geloofs-gemeenschappen. Ook zijn parochie staat er ook financieel niet gezond voor. "Wij zitten tegen de 200.000 verlies aan, dat is al een heel stuk beter dan het is geweest. We hebben al veel gesaneerd, legt de secretaris uit. "We hebben geprobeerd kosten te besparen, veel te saneren en kerkgebouwen die ‘over zijn’ te verkopen om het vermogen te spekken."
In de dagelijkse praktijk is de parochie van Joosten druk bezig uit de rode cijfers te komen. "Je kan het wel een tijdje vol houden met een tekort, want er zijn flinke vermogens. Maar die vermogens ga je opeten, zeker als de mogelijkheid er niet meer is om meer te verkopen."
Kerkgangers
Een belangrijk probleem hierbij is het dalend aantal kerkgangers. "Vanaf 1965 daalt het aantal kerkgangers gestaag, en niets wijst er in de toekomst op dat dat gaat veranderen", aldus Den Boer. Toch houdt Joosten hoop voor zijn elf gemeenschappen in Utrecht.
"We gaan door, dat is onze missie. Het is namelijk niet onze kerk, het is die van Jezus; die gaat door en wordt niet gesloten. Daarnaast zijn er ook nieuwe gezichten in de kerk, veel jonge mensen komen nu in de kerk. Helaas is het aantal mensen die ouder zijn en niet kunnen komen groter."
Tekorten bij kerken
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.