Prominenten: Muur van Mussert mag niet gesloopt worden
- Nieuws
- Prominenten: Muur van Mussert mag niet gesloopt worden
Bijna dertig prominente historici, hoogleraren en schrijvers hebben een brandbrief gestuurd aan politiek Den Haag om de sloop van de Muur van Mussert in Lunteren tegen te houden. Ze willen dat minister Van Engelshoven (Cultuur) het bouwwerk aanwijst als rijksmonument.
De brief is ondertekend door onder anderen schrijver Geert Mak, kunstenaar Armando, historicus Maarten van Rossem en Taco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum.
Bij de muur hield de NSB voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog grote bijeenkomsten. Nu staat het bouwwerk op het terrein van camping De Goudsberg. De campingeigenaar wil het tegen de vlakte gooien.
Hans Goedkoop: 'Ook fout erfgoed is erfgoed'
Haast
De prominenten noemen de muur in Nederland uniek. "Qua opzet en intentie is de muur schatplichtig aan het Reichsparteitagsgelände in Neurenberg." Op die plaats hielden de nazi's grote partijbijeenkomsten.
Vanuit Den Haag is snel actie nodig, vindt Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede en een van de initiatiefnemers van de brandbrief. "Op dit moment staat niets de sloop van de muur nog in de weg."
'Ze willen niet'
Kijlstra noemt de brandbrief bij Omroep Gelderland de enige optie, omdat de gemeente Ede de muur niet aanwijst als gemeentelijk monument. Tot teleurstelling van Kijlstra. "Ze kunnen het wel, maar willen het niet." De gemeente vindt dat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aan zet is, maar die is nog bezig met een onderzoek naar de muur.
In een brief aan de gemeenteraad meldt de verantwoordelijk wethouder wel dat hij in gesprek wil met de campingeigenaar en de Rijksdienst om te kijken of de muur zonder monumentenstatus behouden kan blijven.