Hoe oprecht is de waardering voor zorghelden?
- Nieuws
- Hoe oprecht is de waardering voor zorghelden?
Nederland betuigt massaal steun aan zorgpersoneel. Blijft de waardering ook zo groot ná de coronacrisis? "We staan nu te klappen, maar we hoeven nog niks te doen", zegt Amba Zeggen, riskmanager en docent bij de Amsterdam Business School, in Goed Ingelichte Kring. Wie de zorg echt wil helpen, zou volgens haar meer belasting moeten betalen.
De zorg staat voor een loodzware klus. Het coronavirus heeft inmiddels 771 levens geëist en 10.866 mensen zijn positief getest. Daarmee wordt al wekenlang, dag in dag uit, een groot beroep gedaan op zorgpersoneel in Nederland.
En de waardering voor hun inzet is groot. "Mensen in het dorp proberen ons een hart onder de riem te steken", vertelt Desiree Warmerdam, arts-assistent bij het St. Anna Ziekenhuis, aan de telefoon. Kinderen gaven zelfgemaakte knutselwerkjes en horecaondernemers bezorgden overgebleven maaltijden. “We kregen gebak, pizza, lunches en zelfs driegangenmaaltijden", zegt ze dankbaar.
‘Veel coronapatiënten sterven alleen door tekort aan beschermende pakken’
'Ik vind het wrang'
Die steunbetuigingen zijn een mooi gebaar, maar toch wringt er iets. "Het is geweldig dat mensen staan te applaudisseren, onderweg hiernaartoe zag ik ook spandoeken met rode harten erop, maar waar het om gaat is dat je meer mensen nodig hebt die willen werken in de gezondheidszorg", zegt Lily-Ann van der Velden, hoofd-halschirurg van het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis.
De zorg staat onder druk en veel medewerkers haken ook af. Van der Velden: “Het is niet voor niks dat verpleegkundigen vorig jaar demonstreerden voor betere arbeidsvoorwaarden. Ik vind het wrang. Nu het water aan de lippen komt, klapt iedereen. Maar als de druk van de ketel is, gaat iedereen weer klagen over de lange wachtlijsten."
Medewerkers uit de zorg demonstreren op de dam (2019)
Een lastige situatie, want die extra handjes zijn juist nu heel hard nodig. Veel reguliere zorg gaat niet door vanwege de corona-uitbraak waardoor patiënten in de wachtrij staan. Van der Velden verwacht deze zomer een "stuwmeer" aan behandelingen. Landelijke coördinatie, waarbij patiënten gemakkelijk kunnen doorschuiven naar een ander ziekenhuis, is volgens haar het enige redmiddel om een tweede, stille crisis te voorkomen: “Anders wordt het heel moeilijk.”
Gaat Nederland zorgmedewerkers meer waarderen na de coronacrisis?
'Dan rent ineens iedereen weg'
Maar ja, wie gaat die extra financiële steun bekostigen? Het geld moet uiteindelijk uit belastingen komen, zegt Amba Zeggen, riskmanager en docent bij de Amsterdam Business School. “Dit gaat over veel meer dan alleen vergoedingen anders regelen. We praten hier over belastingsystemen die je moet aanpassen.”
Ze verwacht dat men daar niet heel happig op is. “Nu waarderen we het [de zorg], en ik hoop echt dat we dit kunnen vasthouden, maar voor echte verandering, een scherpe bocht naar rechts, moet iemand pijn lijden. Wie wil meer belasting betalen? Wie is bereid om een deel van zijn salaris in te leveren? Dan rent ineens iedereen weg.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
..Meer interessante inzichten over corona
Tijdens Goed Ingelichte Kringen kwamen nog meer analyses en inzichten over de corona-uitbraak voorbij.
- “De Europese Unie moet samen geld op tafel leggen. Als dat niet gebeurt, dan is er een kans dat Zuid-Europa in Chinese handen komt.” – Amba Zeggen, riskmanager en docent aan de Amsterdam Business School
- "Ik zie hoe hard die klappen aankomen in de cultuurwereld. Het domino-effect gaat nog veel langer duren; theaters, groepen en artiesten gaan omvallen." – Annette Embrechts, theaterrecensent van De Volkskrant
- "Laat tieners een maatschappelijke bijdrage leveren in deze tijd. Dat zet je op hun diploma, zo krijgt het coronadiploma meerwaarde." - Annette Embrechts, theaterrecensent van De Volkskrant
Goed Ingelichte Kring
Elke laatste zaterdag van de maand luister je tussen 15.00 en 16.00 uur naar Goed Ingelichte Kring op NPO Radio 1. In dit programma, gepresenteerd door Chazia Mourali, geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.