Plan om stijgende energierekening te verzachten: 'Het is niet genoeg voor minimahuishoudens'
- Nieuws
- Plan om stijgende energierekening te verzachten: 'Het is niet genoeg voor minimahuishoudens'
Het kabinet wil de accijns op benzine en de btw op energie verlagen om de Nederlanders te ondersteunen. Ook wordt er geld uitgetrokken voor mensen met een laag inkomen om de stijgende energierekening te kunnen betalen. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben in een brief laten weten meer geld nodig te hebben.
Geld voor stijgende energierekening niet genoeg toereikend voor minimahuishoudens
Video niet beschikbaar
“Het kan wel helpen, maar wij als de grote steden vragen dat het specifiek wordt afgesteld op minimahuishoudens”, vertelt wethouder Armoede in Amsterdam Marjolein Moorman in het NOS Radio 1 Journaal. Moorman maakt zich zorgen over deze huishoudens. “Deze huishoudens hebben geen buffers.”
Minimahuishoudens
Het zijn mensen of gezinnen die al leven van een laag inkomen. Volgens Moorman wonen die vaak al in slecht geïsoleerde huizen. Moorman noemt het ‘doorwaaiwoningen’. Met de stijgende energieprijzen zorgt dat ervoor dat hun maandelijkse lasten relatief gezien hoger worden dan bij andere huishoudens. “Het betekent dat een maandbedrag van 150 naar 450 euro schiet.”
Bezuinigen
Om een hoge energierekening tegen te gaan, nemen veel minimahuishoudens al veel maatregelen. “De thermostaat staat op 16 graden, ze douchen minder, ze zitten met dikke truien binnen. Toch blijft de energierekening stijgen. Als we dat niet heel specifiek voor deze mensen gaan compenseren, gaan ze echt in de problemen komen. Met als groot risico dat ze afgesloten worden.”
Hulp
Het plan zou ervoor moeten zorgen dat huishoudens nu 200 euro als tegemoetkoming zouden krijgen. Ingewijden melden dat het mogelijk oploopt tot 800 euro. Dat is niet genoeg om de minimahuishoudens, volgens Moorman. “Wij hebben nu gezegd: compenseer die huishoudens met minimaal 1000 euro.”
Om ervoor te zorgen dat mensen nu niet in de letterlijke kou komen te staan. Zijn de grote steden nu al bezig om te kijken naar mogelijkheden. “We hebben contact met energiebedrijven om mensen niet zomaar af te sluiten. We kijken hier snel naar schuldhulpverlening als mensen niet kunnen betalen. Maar beter is écht voorkomen.” Moorman vindt het huidige te plan te generiek. “Dat is eerder ook al gebeurd. Toen kreeg heel Nederland een compensatie van 400 euro. Dat is heel genereus, maar het is voor deze huishoudens echt te weinig.”
Niet snel genoeg
De ondersteuning zou ingaan vanaf 1 juli. Dat is te laat, vertelt de wethouder. “Deze huishoudens hebben vaak een flexibele contract. Dat betekent dat die energiestijging snel bij hun terecht komt.” Om die reden beginnen de grote steden al met het ondersteunen van de gezinnen.
Moorman hoopt dat het kabinet met het plan kijkt naar wie de ondersteuning het meeste nodig heeft. “Onze oproep is echt doe het specifiek voor deze huishoudens, want die zitten op dit moment het meeste in de problemen en die kunnen we niet in de kou laten.”
RJN energie 4G
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.