Binnenland
NOS

Lokale politiek draait 'vooral om de persoon en het eigenbelang'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lokale politiek draait 'vooral om de persoon en het eigenbelang'

Het voormalig D66-raadslid Jos Verveen gaat in Rotterdam met een eigen lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. In maart hoopt hij een zetel te behalen met de partij Stadsinitiatief Rotterdam. Het past volgens hoogleraar Marcel Boogers in een bredere trend, waarbij belangenpartijen in opmars zijn.

De naam van Verveens partij lijkt een steek naar zijn oude partij - D66 geldt als de motor achter de stadsinitiatieven - maar dat is het volgens de politicus absoluut niet. "Er wordt over Rotterdammers besloten, niet met", zo luidt zijn reden om een nieuwe partij op te richten.

Hij hekelt de negativiteit die volgens hem in het politieke landschap heerst. "Werklozen zijn lui, asielzoekers gelukzoekers en automobilisten milieuterroristen. Rotterdammers houden daar niet van - die zetten gewoon hun schouders eronder", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Verveen wil binnen de begroting geld reserveren om stadsinitiatieven eenmalig te ondersteunen, waarna ze op eigen benen moeten staan. Ook pleit hij voor meer referenda, "zoals in Zwitserland", en een wijkconciërge.

'Stoere taal kan in Den Haag, maar niet lokaal'

Het lijkt een lokale kwestie, maar het is volgens hoogleraar Regionaal Bestuur Marcel Boogers van de Universiteit Twente een bredere trend. "Kiezers kijken in de lokale politiek veel meer naar pragmatische oplossingen en inspraak, in plaats van naar partij-ideologieën."

Het gaat dus meer om de persoon en het eigenbelang en dat is volgens de hoogleraar wel begrijpelijk. "In Den Haag kun je stoere taal uitslaan over multinationals of asielzoekers, maar in de lokale politiek sta je oog in oog met alle problemen. Dan ga je pragmatischer te werk", aldus Boogers.

"Dat zie je ook terug in de partijcombinaties. Waar in Den Haag het onmogelijk is dat de SP met de VVD regeert, lukt dat lokaal wel."

Belangenpartij

Jos Verveen vindt ideologische partijen te zwart-wit. Critici noemen de partij van Verveen juist een belangenpartij, die er enkel is voor de lokale horeca en Feyenoordsupporters die het oude stadion willen behouden.

Boogers ziet meer belangenpartij in de lokale politiek. "Dat zijn vaak fracties van 1 à 2 personen." Die versplintering maakt de collegevorming er niet makkelijker op, aldus de hoogleraar.

Ster advertentie
Ster advertentie