Binnenland
KRO-NCRV

Jongeren moeten beschermd worden tegen financiële influencers: 'Geef minder toegang tot dit soort risico's'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jongeren moeten beschermd worden tegen financiële influencers: 'Geef minder toegang tot dit soort risico's'

Uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak vallen voor de mooie praatjes van zogenoemde 'finfluencers'. Dat zijn influencers die financieel advies geven, met als doel om snel rijk te worden. Twee derde van de jongeren trapt erin en een derde kwam hierdoor in financiële problemen, meldt Wijzer in geld, een initiatief van het ministerie van Financiën. "Zorg ervoor dat ze minder toegang hebben tot dit soort risico's", adviseert neuropsycholoog Barbara Braams.

Video niet beschikbaar

Het gevaar van finfluencers is dat jongeren in financiële problemen komen. "Kennis en financiële opvoeding is de basis", zegt Braams. Maar de verantwoordelijkheid moet niet volledig bij jongeren liggen, vindt de neuropsycholoog. "Hun hersenen zijn nog in ontwikkeling. We weten dat ze impulsiever beslissingen nemen dan volwassenen en sociaal beïnvloed worden."

Beperken

Daarom zouden jongeren "minder toegang" moeten hebben tot "dit soort" risico's. "Iedereen die opgroeit maakt fouten. Dat moet niet leiden tot een enorme schuld waar jongeren niet meer van af komen", aldus Braams. Het helemaal aan banden leggen is volgens Braams niet nodig. "Het gaat om het beperken van de toegang. En als iemand de fout ingaat, moeten jongeren leren hoe ze daarvan terug kunnen komen. Daar moeten we jongeren tegen beschermen."

Hersenontwikkeling

Braams stipt ook aan dat jongeren na hun 18e er alles mogen en kunnen, ook al is dat qua hersenontwikkeling geen belangrijke leeftijd. "De hersenen groeien door tot misschien wel 30. Als we de verantwoordelijkheid op 18 leggen en jongeren vrijlaten, kunnen we erover nadenken of die leeftijd niet omhoog moet." Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud, ziet daar wel wat in. "We moeten aandacht besteden aan financiële opvoeding, maar tegelijkertijd moeten we de samenleving inrichten dat we jongeren niet aan te veel kwetsbaarheden blootstellen."

Volgens Vliegenthart is het een combinatie van opvoeding thuis, op school en regulatie vanuit de overheid. "Wat je jong leert, ook financieel, heb je als oudere wat aan", meent de directeur van het Nibud. Aaron Loupatty, journalist bij BNR, haalt de finfluencers volledig onderuit. "Die finfluencers verdienen aan die cursus. De kans dat je daar rijk van wordt, is best wel klein", zegt Loupatty.

Vergunning

Loupatty benadrukt dat het ook niet is toegestaan om beleggingsadvies te geven zonder een vergunning. "Het is verbazingwekkend dat zoveel jongeren er zo diep op ingaan. De andere kant is erger, dat finfluencers niet worden aangepakt." Luisteraar Mitzi heeft "altijd geleerd" om te sparen, maar wordt "niet verleid" door finfluencers. "Ik stoor me aan dat soort mensen, omdat ze gladjes overkomen. Het is voor mij geen valstrik, misschien ben ik er te oud voor."

Verwachtingen

Emma Mouthaan nam het heft in eigen handen en heeft op Instagram een account waarop ze jongeren financieel adviseert. "Alles wat relevant is voor de portemonnee van de student", zegt Mouthaan over haar account De Skere Student. Op het account deelt Mouthaan allerhande slimme tips voor studenten die krap bij kas zijn, zoals hoe je de huurcommissie kunt aanspreken, wanneer je recht hebt op bepaalde toeslagen en ga zo maar door. Hoewel Mouthaan dus zelf niet zo'n finfluencer is, deelt ze samen met haar team wel financiële tips op sociale media.

"Ik weet dat het niet slim is om te doen, maar je onderbewustzijn wordt hebberig als je ziet dat anderen er rijk van worden", zegt luisteraar Raoul, die zelf in de cryptovaluta zit. "Ik denk vooral dat die finfluencers duidelijker moeten maken wat de reële verwachtingen zijn van deze markt. Er wordt een beeld geschetst dat je er een paar duizend in stopt en over een paar maanden miljonair bent. Dat is niet zo."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie