Hoe misleidend zijn onze health-influencers nu echt?
- Nieuws
- Hoe misleidend zijn onze health-influencers nu echt?
In het nieuwe tv-programma The Biohack Project leren bekende Nederlanders hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen. Dat mag interessant klinken, critici buitelden over elkaar heen. "Het is niet zo eenvoudig, het is veel weerbarstiger."
#19 - Hoe misleidend zijn onze health-influencers nu echt? - Kennis & Co
Bekende Nederlanders laten zich in het programma door oud-Olympisch roeier en biohacker Govert Viergever coachen om meer uit zichzelf te halen – uiteraard met allerlei hulpmiddelen, zoals mindfulness, brillen die blauw licht wegfilteren en allerlei voedingssupplementen.
Huisarts en medisch publicist Bernard Leenstra noemde de show in NRC 'je reinste flauwekul'. Is het inderdaad zo ernstig? Biohackers baseren zich toch ook op wetenschappelijke studies? "Dat is het probleem", aldus Leenstra in de podcast Kennis & Co, "Ze vinden altijd wel ergens een studie, wat maakt dat hun verhaal een kern van waarheid heeft. Maar ze gaan vervolgens helemaal met die conclusies aan de haal, en leggen verkeerde verbanden."
Eén medisch onderzoek is niet genoeg
Het probleem is ook dat voor zo ongeveer elke bewering wel een medisch onderzoek is te vinden, benadrukt de huisarts: "Maar één medisch onderzoek - of zelfs een paar - maakt nog niet dat het ook daadwerkelijk zo is. Helaas. Bovendien zijn veel medische studies uitgevoerd met een heel specifieke groep mensen, en hoeven de conclusies niet te gelden voor andere mensen. "In realiteit is het dus vaak veel minder goed van toepassing op een specifieke groep dan men denkt. Het is niet zo eenvoudig, het is veel weerbarstiger."
Werkt het dan toch?
In het programma The Biohack Project wordt duidelijk gemaakt dat de adviezen geen vervanging voor de dokter zijn, en dat het geen exacte wetenschap is. Maar dat is voor Leenstra niet voldoende: "Mijn patiënten kampen met chronische vermoeidheid, overprikkeling, stress. Allemaal dingen waarvan zij beweren dat wat zij doen daarvoor helpt. Veel mensen die dat zien denken: misschien werkt dit ook wel voor mij. Dus die hele disclaimer ziet men niet meer. En dan gaan ze toch naar de huisarts toe, om even hun magnesium te laten controleren."
Reactie KRO-NCRV
De KRO-NCRV liet ons in een reactie op de kritiek het volgende weten: "The Biohack Project is een adventure-reality programma en geen wetenschapsprogramma. We laten zien hoe de deelnemers zouden kunnen omgaan met stress in extreme situaties. [...] Er worden [...] geen voedingssupplementen aangeprezen en er wordt duidelijk aangegeven dat de biohacks geen medische adviezen zijn en niet voor iedereen effectief hoeven te zijn."