Binnenland
MAX

Vier familiebedrijven vertellen: hoe is het om met familie te werken?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier familiebedrijven vertellen: hoe is het om met familie te werken?

Familiebedrijven zijn het hart van veel ondernemingen in Nederland: maar liefst 61 procent van de Nederlandse bedrijven is een familiebedrijf. Ook bestaan er bedrijven die al generaties lang mee gaan, en Villa VdB nam deze week een kijkje in drie bijzondere familiebedrijven waarbij dat het geval is. Elk hebben ze hun eigen verhaal over hoe ze al generaties langs samenwerken. Wat kunnen we van hen leren?

Video niet beschikbaar

Vrouwen van Rouw

De uitvaartonderneming "Vrouwen van Rouw" is een bedrijf waarin drie generaties vrouwen samenwerken. Oma Joke, moeder Nicole, en kleindochter Roseline zijn de drijvende krachten achter deze onderneming. "We werkten daar met hart en ziel," vertelt Nicole over hun tijd bij een grotere uitvaartonderneming voordat ze besloten om voor zichzelf te beginnen. "Als je op die manier aan het werk bent, zeven dagen in de week, twaalf uur per dag, dan vergroei je daar een beetje mee," vertelt ze. "Dus we kregen steeds meer de behoefte om het bedrijf ook van onszelf te maken. We hebben daarover gesprekken gevoerd of er mogelijkheid bestond om ons in te kopen en dat kon niet. Dat werd na verloop van tijd steeds duidelijker." Daarna namen ze het heft in eigen handen: "We hebben gezegd, als we dit nog met z’n drieën willen doen, dan is het nu of nooit."

Voor de jongste generatie, Roseline, betekent het werk veel meer dan alleen een baan. "Er is een bepaald vuur in je dat wakker wordt en dat kan je gewoon niet loslaten," zegt ze over haar rol in het bedrijf. Ondanks haar studie Rechtsgeleerdheid focust ze zich volledig op het familiebedrijf. "Het is zo fijn om van betekenis te kunnen zijn voor families op moeilijke momenten."

Onregelmatige uren

Het werk bij een uitvaartonderneming kan ook nadelen hebben, vertelt Joke. Ze erkent dat de lange dagen en onregelmatige uren soms zwaar kunnen zijn: "Soms vraag ik me mezelf af of ik mezelf niet vergeet. Want je hebt altijd het gevoel dat je er moet zijn voor die ander."

De toekomst van "Vrouwen van Rouw" ligt vooral in de handen van Roseline. Nicole kijkt vooruit en ziet met trots hoe haar dochter de ambitie heeft om het bedrijf verder uit te breiden. "Daar werk ik graag aan mee, net als Joke," voegt ze eraan toe. Met drie generaties aan het roer en een gezamenlijke passie, is het familiebedrijf klaar voor de toekomst.

Video niet beschikbaar

Circus Zanzara

In Circus Zanzara draait alles om familie en passie voor het vak. Het circus wordt gerund door drie generaties: oma Mika, dochter Jans, en kleinzoon Dorus. "Het is niet altijd makkelijk, maar het blijft geweldig," vertelt oma Mika.

Mika vertelt hoe het circus eruit ziet: "We hebben geen clowns met rode neuzen en grote schoenen," vertelt ze. In plaats daarvan focussen ze op herkenbare, humoristische situaties die het publiek raken. "Ik denk het de herkenbaarheid is van het gewone leven en de gewone menselijkheid, wat voor mensen heel prettig maakt om naar te kijken. Het is niet heel overdreven allemaal," voegt Jans toe.

Roeping

Voor Jans is het circusleven haar roeping - het werd haar vanaf jongs af aan met de paplepel ingegoten. "Al heel jong wist ik dat dit was wat ik wilde doen," vertelt ze. De jongste generatie, vertegenwoordigd door de 12-jarige Dorus, heeft ook al zijn plek in het circus gevonden. "Dit jaar doe ik vooral jongleren - én vegen," vertelt hij met een glimlach. Ook hij is enthousiast over het circusleven. "Het wordt mijn beroep later," vertelt hij vastberaden.

Werken met familie brengt natuurlijk zijn eigen dynamiek met zich mee. "Het knalt af en toe," vertelt oma Mika, maar de sterke band tussen hen zorgt ervoor dat ze altijd weer samen verder gaan. "Wat ik van mijn ouders heb geleerd, is om gewoon te doen. Niet te veel nadenken, maar actie ondernemen," vertelt dochter Jans.

Video niet beschikbaar

Juwelier Van Hell

Juwelier Van Hell is een bijzonder familiebedrijf dat al vijf(!) generaties lang wordt gerund. Wat begon in 1933 tijdens de crisis, is uitgegroeid tot een grote juwelierszaak in Nederland. "Mijn grootvader begon samen met mijn oma hun eigen bedrijf in een tijd waarin dat heel bijzonder was," vertelt Ab van Hell.

De huidige generatie, met Ab's zoon Leon en achternicht Joanne, heeft het stokje overgenomen. Leon, die aanvankelijk een andere richting op wilde met zijn studie, raakte uiteindelijk verliefd op het vak: "Gaandeweg raakte ik verliefd op de producten en de emotie die ze oproepen." Joanne vond haar weg naar het familiebedrijf via een open vacature, en geniet nu van het helpen van klanten bij speciale gebeurtenissen: "Ik vind ontzettend leuk om gezellig met klanten aan tafel te zitten, die vaak komen voor een speciale gebeurtenis. Het is speciaal dat je daarmee in aanraking komt."

Veiligheid

Veiligheid is een onvermijdelijke uitdaging in de juweliersbranche, vooral na meerdere gewapende overvallen. "Je bent altijd alert, maar het heeft me niet tegengehouden om in de juwelierszaak te werken," zegt Leon. Met vijf generaties die al hebben bijgedragen aan het bedrijf, is de vraag hoe lang dit familiebedrijf nog door kan gaan. Ab is optimistisch, en ziet een lange toekomst voor Van Hell: "Wat mij betreft blijft het doorgaan."

Video niet beschikbaar

Bloemen- en bollenbedrijf van familie Leenen

De familie Leenen werkt al drie generaties lang samen in hun bloemen- en bollenbedrijf. Opa Jaap Leenen, die het bedrijf in 1954 overnam van zijn vader, is nog steeds dagelijks actief. "Mijn vader wilde dat zijn werk voortgezet zou worden," zegt Jaap. "Ook al ben ik er nu minder uren actief, ik ben er elke dag."

Passie

Zijn zoon Jaco, nu mede-eigenaar met zijn broer Dirk, vindt zijn werk boeiend. "Het is een internationale business met elke dag nieuwe uitdagingen. We hadden altijd al de wens om het bedrijf over te nemen," zegt Jaco. Kleinzoon Jim, de jongste telg, deelt deze passie: "Het voelt goed om met bloemen en bollen te werken. Ik heb er zin in om de toekomst vorm te geven. Het lijkt me dat ik het bedrijf later ook voort zal zetten."

Familiedynamiek

Werken met familie brengt voordelen en uitdagingen met zich mee. Jaco waardeert de emotionele band die hij met zijn broer en vader heeft. "Het is een voorrecht om met familie te werken. Je durft dingen eerlijker te bespreken, en ik denk dat je dat je iets meer in emotie discussieert", zegt hij. Jim vindt het prettig om openhartig te kunnen zijn. "Soms maak ik opmerkingen die je bij een andere baas niet zou maken, maar dat is prima hier," voegt hij toe.

Een belangrijke drijfveer voor de familie is de herinnering aan Jaaps vrouw, die het bedrijf mede op de kaart heeft gezet. Jaap herinnert zich met emotie haar bijdrage: "Ze heeft zoveel betekend voor het bedrijf. Het is pijnlijk om zonder haar verder te gaan, maar ze leeft voort in ons werk." Jaco bevestigt: "Mijn moeder is een rode draad in onze geschiedenis. Daar zijn we trots op."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie