Vakantie in eigen land: groot verschil met inkomsten buitenlands toerisme
- Nieuws
- Vakantie in eigen land: groot verschil met inkomsten buitenlands toerisme
Nederlanders geven normaliter veel minder uit aan vakantie in eigen land, dan toeristen die vanuit het buitenland vakantie komen vieren in Nederland. "We moeten het heel bont maken willen we dat verlies goedmaken", zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen in Spraakmakers.
Nu de zomervakantie in het buitenland door alle coronamaatregelen op losse schroeven staat, is het mogelijk dat meer mensen in eigen land op vakantie gaan. Vooral horeca en de detailhandel zullen daarvan profiteren, al betwijfelt Van Mulligen of profiteren het juiste woord is. Nederlanders geven al langer 2 miljard uit aan zomervakantie in eigen land – buitenlandse toeristen 32 miljard euro. "Dat is een heel groot gat."
Aan zomervakanties in het buitenland geven Nederlanders 16 miljard euro uit. "Ik weet niet of die 16 miljard nu allemaal in Nederland uitgeven. Voor de Nederlandse horeca en detailhandel is het te hopen, maar ik vraag het me af."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ruimte genoeg
Jos Vranken van NBTC Holland Marketing is optimistisch over vakantie in eigen land. "Het goede nieuws is dat Nederland onder Nederlanders al een hartstikke belangrijke vakantiemarkt was, ook voor corona." Die vakantiemarkt gaat de komende tijd stap voor stap open, maar wel "tegen een fors ingekrompen capaciteit".
Het aantal boekingen in Nederland loopt in de verschillende regio's sterk uiteen. Vranken ziet dat de kust, als altijd, populair is, maar dat ook vakantiehuizen in de natuur in trek zijn. "We horen geluiden dat er op plekken zoveel boekingen zijn, dat ze tegen de grens van de capaciteit aanlopen. Maar op andere plekken is ruimte genoeg." Vranken adviseert consumenten zich goed te laten informeren en te verkennen waar het goed toeven is.
Onzekerheid buitenlandse vakanties
Voor vele Nederlanders trekt het buitenland nog altijd. "We hebben het vermoeden, dit gaat een keer open", zegt Ad Vonk van de ANWB, "alleen hoe kan ik er komen." Als je naar Frankrijk wilt, zal je door België moeten waar de grenzen nu nog dicht zijn.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Ook voor mensen die een ticket hebben naar bijvoorbeeld Spanje, is er onzekerheid. "Stel je krijgt corona, kan ik dan terug?" De ANWB heeft een reiswijzer voor alle landen binnen Europa met de regels die gelden. Maar we moeten ons realiseren dat alle genoemde data van opening onzeker zijn en nog bevestigd moeten worden door overheden.
Vonk snapt de behoefte vanuit ondernemingen en de economie en de druk op landen om open te gaan. Het zal volgens hem aan de toerist zijn om te bepalen om wel of niet te gaan, ook met de verhalen van landen die roepen dat toeristen kunnen komen. "Ik denk dat de consument goed moet opletten wat hij aantreft en of het veilig is."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.