FNV over flexcontracten: 'Werknemers worden gezien als kostenpost in plaats van omzet verdieners'
- Nieuws
- FNV over flexcontracten: 'Werknemers worden gezien als kostenpost in plaats van omzet verdieners'
Eerder deze maand riep Premier Rutte werkgevers op om hun medewerkers met een flexcontract niet te laten gaan. Toch zijn veel flexwerkers, oproepkrachten, werknemers met proeftijd en uitzendkrachten hun baan verloren.
Kitty Jong, vice-voorzitter van de FNV in Stax&Toine: "Wij zeggen: haal de mensen van wie nu het contract niet is verlengd of niet meer worden opgeroepen terug. Dit zijn mensen die je straks weer hard nodig hebt."
'Werkgevers gaan verschillend met flexcontracten om'
Volgens Jong zouden mensen niet bang moeten zijn om hun baan te verliezen, maar helaas is dat wel zo. "We zien dat het kabinet een oproep doet om alle groepen binnenboord te houden, maar werkgevers gaan daar helaas heel verschillende mee om."
Zo zie je dat bij FloraHolland veel contracten van medewerkers niet heel verlengd. Maar de Primark daarentegen heeft juist weer heel veel mensen na hun proeftijd aangenomen. Het kan dus echt twee kanten op.
Om als werkgever in aanmerking te komen voor de regeling met noodmaatregelen van het kabinet, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van de voorwaarden is dat je mensen in dienst moet houden.
'Haal mensen terug'
Jong: "Werkgevers kiezen toch vaak eieren voor hun geld." Daarom is het FNV druk in gesprek met het kabinet en werkgevers. Zij hopen de komende dagen duidelijkheid te krijgen over de mogelijkheden voor mensen die hun baan vanwege het coronavirus zijn verloren of dreigen te verliezen.
Het FNV hoopt dat mensen uiteindelijk niet op de bijstand aangewezen zijn, maar gewoon hun salaris grotendeels doorbetaald krijgen. Dat is tenslotte waar de noodmaatregel van het kabinet voor bedoeld is.
Jong: "Wij zeggen: haal de mensen van wie nu het contract niet is verlengd of niet meer worden opgeroepen terug. Dit zijn mensen die je straks weer hard nodig hebt." De vraag is natuurlijk wel of dat kan, want in sommige gevallen zal de band met de werkgever wel verslechterd zijn.
Werkgevers zijn ontmoedigd voor vaste contracten
De Jong verwacht dat het om honderdduizenden mensen gaat en zegt dat deze crisis onze onzekerheid op de arbeidsmarkt in al zijn lelijkheid blootlegt. "Onze arbeidsmarkt is te onzeker, mensen lopen veel te grote risico's. Dat komt doordat de werkgevers die flexibele contracten aan kunnen bieden."
Wat de FNV betreft zijn er straks maar drie soorten 'rijbanen'. Een contract voor een bepaalde tijd en daarna onbepaalde tijd, zelfstandige of uitzendkracht. Jong: "Niet meer dan deze smaken. Er moet helderheid zijn en grenzen worden gesteld."
Volgens Jong is het geven van een vast contract in de loop der jaren ontmoedigd bij werkgevers, omdat je nooit meer van je werknemer af zou kunnen komen. "Werknemers worden gezien als kostenpost in plaats van mensen waarmee je je omzet verdient."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.