Eerste Friese boeren durven lisdoddeteelt aan
- Nieuws
- Eerste Friese boeren durven lisdoddeteelt aan
Met lisdoddeteelt sla je vijf vliegen in één klap. Je teelt een circulair product, verhoogt biodiversiteit, verbetert waterkwaliteit, vermindert CO2-uitstoot én voorkomt het afgraven van veengebieden voor turf in het buitenland. Vandaar dat afgelopen jaar veel onderzoek is gedaan naar deze vorm van natte teelt, ook wel paludicultuur genoemd. Of de teelt ook economisch interessant kan zijn, is nog niet helemaal duidelijk. In Vroege Vogels horen we dat in Akkrum nu voor het eerst in Friesland een boer de uitdaging aangaat; een verdienmodel maken van de lisdodde.
Video niet beschikbaar
Een teelt met vele voordelen
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, de voordelen die lisdoddeteelt heeft. Lisdoddes kunnen dienen als isolatiemateriaal in de bouw, als vervanging van turf in potgrond, maar ook als veevoer. Omdat ze groeien in natte omstandigheden zouden ze een goed gewas kunnen zijn op te vernatten veengrond, waardoor de uitstoot van CO2 verminderd wordt en de bodemdaling tegen wordt gegaan. Daarnaast filteren de planten het water waar ze in staan. Niet onbelangrijk nu waterkwaliteit een steeds urgenter thema in Nederland is.
foto: Vroege Vogels
Janna van der Meer en Sjoerd Miedema van boerderij Nije Mieden
Stabiele aanvoer van vergelijkbare kwaliteit essentieel
De Friese boeren Sjoerd Miedema en Janna van der Meer zijn van een gangbaar melkveebedrijf in transitie naar een biologisch-dynamische bedrijfsvoering. Op twee hectare van hun land gaan ze nu proberen lisdoddes te telen. Ze krijgen daarbij hulp van onder andere onderzoekers Ella de Hullu en Koen Brouwer van Interregproject Paludi en Markt. Afnemers van lisdoddes willen vooral een stabiele aanvoer van steeds gelijkwaardige kwaliteit. In dit project wordt vooral gekeken of aan deze voorwaarden kan worden voldaan.
foto: Vroege Vogels
Onderzoekers Ella de Hullu en Koen Brouwer
Project nu echt van start
De waterstand op de twee hectare is al omhoog, nu is het zaak dat er lisdodde gaan groeien. Voorheen werden lisdoddes net als rijst aangeplant. Omdat dat erg arbeidsintensief is proberen Sjoerd en Janna ze nu te zaaien. Volgend jaar wordt de eerste oogst verwacht.
Eerste lisdoddeboer van Nederland
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.