Vandaag op NPO Radio 1: Dodenherdenking, moderne protesten en vluchtelingkinderen op straat
- Nieuws
- Vandaag op NPO Radio 1: Dodenherdenking, moderne protesten en vluchtelingkinderen op straat
Deze zaterdag staat 's avonds natuurlijk in het teken van de Nationale Dodenherdenking en twee minuten stilte om 20.00 uur. Overdag hoor je in dr. Kelder en Co over modern protesteren en besteed Argos aandacht aan Eritrese vluchtelingkinderen die op straat zijn beland.
Simone Weimans presenteert op NPO Radio 1 De Nationale Dodenherdenking op 4 mei van 18.30 tot 20.30 uur. Te gast is onder anderen Ilse Raaijmakers van Arq Kenniscentrum Oorlog. Zij is expert op het gebied van herdenken en herinneren van oorlogen en de psychosociale gevolgen ervan. En uiteraard is er het verslag vanaf de nationale kranslegging op De Dam in Amsterdam.
Aansluitend – vanaf 20.30 tot 22.00 uur - komen veteranen aan het woord over hun ervaringen in Veteranen vertellen van Omroep WNL. Bij de serie hoort ook een verhalenpodcast met dezelfde titel.
Modern protesteren
In dr. Kelder en Co, vanaf 13.00 uur is professor Jacquelien van Stekelenburg te gast om te praten over moderne protesten. We gaan namelijk bijna even vaak de straat op als in de roerige jaren zestig. Toch hebben we niet het gevoel dat de tijden van peace, love en wijde pijpen herleven.
Het digitale tijdperk heeft de manier waarop we in protest komen veranderd. We gaan allemaal naar dezelfde demonstratie, om vervolgens totaal verschillende standpunten door de straten te schreeuwen. In een klimaatmars lopen bijvoorbeeld voor- en tegenstanders van kernenergie gebroederlijk naast elkaar.
Vluchtelingkinderen op straat
Vanaf 14.00 uur hoor je in Argos over vluchtelingen uit Eritrea die in Nederland tussen wal en schip zijn geraakt door een foutieve registratie in het Europese registratiesysteem Eurodac. Een van hen is de is 17-jarige Feven. Toen zij als 15-jarige in Italië arriveerde, schreven de Italiaanse autoriteiten haar in als volwassene.
Al meer dan twee jaar probeert ze die fout recht te zetten. Ze gaat niet naar school. Ze heeft geen recht om haar ouders te laten overkomen. En dat allemaal omdat de Nederlandse immigratiedienst IND vasthoudt aan het interstatelijk vertrouwensbeginsel, waarbij we ervan uitgaan dat informatie uit een ander Europees land betrouwbaar is.
Voor het eerst spreken grote organisaties die in Italië betrokken zijn bij de registraties zich openlijk uit over de fouten die daar worden gemaakt. Ook Nederlandse organisaties zetten vraagtekens bij het beleid van de IND.
En verder...
- hoor je over de onvervulde droom van marktdynamiek in de zorg, vanaf 13.00 uur in dr Kelder en Co.
- Is Stef Bos, vanaf 00.00 uur, te gast bij Özcan Akyol in Onze Man In Deventer.