The Post: zeer relevant in tijden van nepnieuws en schreeuwende mannen
- Nieuws
- The Post: zeer relevant in tijden van nepnieuws en schreeuwende mannen
The Washington Post en de Amerikaanse regering zijn nooit de beste vrienden geweest. Na maandenlang alles te hebben gepubliceerd over een inbraak in het Watergate Hotel, wat resulteerde in het aftreden van president Nixon, liet de krant de werkelijke kracht van de media zien. Maar Watergate was niet het enige schandaal wat The Post ontdekte, want voor Watergate waren er de ‘Pentagon Papers’.
Vietnam
In de nieuwste film van, de met Oscars-bekroonde, regisseur Steven Spielberg zien we hoe The Washington Post tijdens de oorlog in Vietnam een rapport in handen krijgt waarmee ze een schandaal binnen de regering kunnen ontrafelen. In dit 7000 pagina’s tellend document staat hoe de Amerikaanse regering wist dat ze de oorlog in Vietnam nooit konden winnen, maar toch troepen bleef sturen in plaats van zich over te geven. De oorlog in Vietnam kostte aan ruim 60 duizend mensen het leven en dit had achteraf dus voorkomen kunnen worden. Een openbaring die het hele land op zijn grondvesten kan laten schudden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Het is daarom niet zo gek dat de eigenaresse en hoofdredacteur van The Washington Post even met de handen in het haar zaten toen ze de papers gepresenteerd kregen. Want wat doe je ermee? Vertel je het publiek precies wat er in de papers staat of stop je het schandaal in de doofpot om openbare orde te bewaren? Terwijl Kay Graham (Meryl Streep) haar krant wil beschermen tegen de ondergang en investeerders tevreden wil houden, strijdt haar collega Ben Bradlee (Tom Hanks) ervoor om elk detail uit de gelekte papers te publiceren.
Mannenwereld
Naast het feit dat deze twee grootheden tegenover elkaar acteren, zien we ook hoe de allereerste vrouwelijke hoofdredactrice, gespeeld door Streep, haar hoofd boven water probeert te houden in een wereld die gedomineerd wordt door schreeuwende mannen. Want wat heeft het voor zin om de papers te publiceren als de krant vervolgens failliet gaat? En wie houdt de regering dan verantwoordelijk voor haar acties?
Oscars
Op het eerste gezicht brengt The Post qua verhaal niks nieuws. Er is gemakkelijk een link te leggen tussen journalistenfilms zoals ‘All The President’s Men’ en ‘Spotlight’. Maar naast dat het acteerwerk in de film simpelweg briljant is biedt The Post ook perspectief in deze tijd van ‘fake news’ en schreeuwende mannen. Het is een film waar zowel journalisten als mensen die het nieuws volgen bij gebaat zullen zijn. Iedereen wacht nu af hoe The Post het zal gaan doen tijdens The Oscars later dit jaar.
Ab Zagt sprak met Spielberg:
Video niet beschikbaar