Binnenland

Geert Wilders over verblijf in Israël: Vrij land, keihard werken en mooie vrouwen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Geert Wilders over verblijf in Israël: Vrij land, keihard werken en mooie vrouwen

[NOS] PVV-leider Geert Wilders sprak vanavond in 'Het Oog' voor het eerst uitgebreid over zijn verblijf in Israël. De PVV-leider woonde tussen 1980 en 1982 in een mosjav op de Westelijke Jordaanoever.

Video niet beschikbaar

Wilders ging op zijn 17e naar Israël. Het land was toen een van de weinige landen waar scholieren zonder werkvergunning konden werken. Wilders woonde eerst in Jeruzalem en werkte een tijdje in een kibboets (een collectieve landbouwnederzetting). Hij vond het maar niets. Om geld te verdienen ging hij werken in een mosjav, een soortgelijke landbouwnederzetting, verschil was alleen dat Wilders hier ook wat geld kon verdienen. 'Ik werkte onder andere met bijen, uien, druiven paprika en mais".

'Het land trok mij aan'

Presentator Wilfried de Jong, die zelf ook een tijdje in een kibboets heeft doorgebracht vroeg Wilders waarom hij voor Israël en de Jordaanvallei koos. Wilders: "Ik ging er heen om een normale reden. Het land trok mij aan. Je kon er als scholier werken zonder werkvergunning. Het klimaat sprak me daar aan. Het is misschien wel een van de warmste gebieden van Israël. En vaak nog onontgonnen."

Hard werken, mooie vrouwen

Wilfried is zelf ook openhartig over zijn verblijf: "Voor mij was het coming of age. Ontdekken wie je als jongen was. Er werd geblowd als gekken, er werd gezopen, iedereen zocht alles uit op het gebied van de liefde".

Voor Wilders is het, op de drugs na, een behoorlijk accuraat beeld. "Ik had heel veel leuke Israëlische vriendinnen. Natuurlijk ging je ook achter de vrouwen aan en drinken hoorde er ook bij. Drugs heb ik nooit gedaan. Maar ook keihard werken hoor."

Eerste bezoek aan moskee

Wilders bezocht er voor het eerst in zijn leven een moskee, vond dat indrukwekkend en massaal maar zag ook de oorlog van dichtbij. "Ik kom uit Venlo. Prachtige stad maar wat de VVV daar deed was ongeveer het hoogtepunt van de week. En in één keer sta je daar in de Jordaanoever. Zie je helikopters, magnesiumbommen, mitrailleurs. Een hele andere wereld."

Illegaal de grens over

Wilders bleef niet alleen in Israël maar bezocht ook Egypte. "Toen ik geld had verdiend ben ik ook eerst naar het zuiden gegaan naar Eilat en vanuit Eilat ook Egypte in eerst in de Sinaï en toen, ik moet eerlijk bekennen illegaal naar Caïro gegaan, ik had geen vergunning want het visum was te duur. Na drie dagen ben ik weer als een haas terug gegaan."

Video niet beschikbaar

Nog niet met politiek bezig

Wilders was in die tijd nog niet heel erg met politiek bezig: "Sommige mensen zeggen wel eens: de liefde van Wilders voor Israël is toen ontstaan. Dat is ook zo, maar ik was nog niet heel erg met politiek bezig."

Toen hij illegaal naar Egypte reisde, hij had geen visum, ontdekte hij dat niet iedereen zijn positieve mening over Israël deelde. "Ik ging vanuit Eilat naar Caïro en kwam veel vriendelijke mensen tegen. Maar ik hoorde ook van leeftijdgenoten die ik in de bus tussen de Sinai en Caïro tegenkwam de enorme haat- en de onzinverhalen die ze over Israël hadden. Het verbaasde mij. Ik dacht: waar komt dat nou vandaan?"

Israël een vrij land

Je kunt van alles vinden van het land, maar het is wel een democratie aldus Wilders: "Het is misschien wel het enige land in het Midden-Oosten waar een parlement met één meerderheid verschil een politiek leider of premier naar huis kan sturen. Het is een land met een onafhankelijke rechterlijke macht, met een civil society, met journalisten die kunnen opschrijven wat ze willen. Er is wel militaire censuur maar toch in de regel kan je opschrijven wat je wil. En het is een land waar ze vrije verkiezingen hebben. Het is een land wat in staat is om zichzelf te verdedigen. Ze vechten tegen de onvrijheid.'

Israël 70 jaar

Het interview met Geert Wilders is onderdeel van de serie Israël 70 jaar. Daarmee markeert Het Oog het feit dat Israël zich op 14 mei 1948 uitriep tot onafhankelijke staat.

Ster advertentie
Ster advertentie