Binnenland
BNNVARA

Woekerende duizendknoop: een oplossing zonder gif

foto: Henny Radstaakfoto: Henny Radstaak
  1. Nieuwschevron right
  2. Woekerende duizendknoop: een oplossing zonder gif

De Japanse duizendknoop woekert voort in parken, tuinen, en wegbermen. Je komt er maar moeilijk van af. Hoe kan je toch de duizendknoop effectief bestrijden, zonder gif te gebruiken of het risico te lopen dat de plant zich verspreidt? Bodemdeskundige en woekerende-plantenexpert Theo Portegijs denkt een methode te hebben gevonden en vertelt daarover in Vroege Vogels.

Duizendknoop effectief bestrijden zonder gif

De duizendknoop met zijn forse stengels en eironde bladeren vormt ondergronds een immens wortelstelsel dat heel diep in de bodem kan liggen. Het is zo'n pain in the ass, dat nu opgeroepen wordt om de duizendknoop vooral niet te maaien. Want juist door het maaien verspreidt de plant zich enorm. Nu heeft de gemeente Amersfoort het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat ingezet. Maar volgens Portegijs kan het bestrijden van de woekerende plant ook zonder gif.

Wat is glyfosaat?

Glyfosaat is een bestrijdingsmiddel, beter bekend onder Monsanto's merknaam 'Roundup'. Het bestrijdingsmiddel blokkeert in planten de vorming van bepaalde enzymen, onmisbare bouwstenen van de plant. Het middel werkt hierdoor systemisch: alle planten die niet resistent zijn worden gedood. Volgens Europese boerenorganisaties is het middel noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden, maar critici wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid.
Bron: Vroege Vogels

Quote

De plant blijven verzwakken, zodat ie uiteindelijk het loodje legt.

Theo Portegijs

Het geheim achter de effectieve bestrijding

Volgens Portegijs is het geheim achter de effectieve bestrijding een combinatie van verschillende methodes: eerst de bovenste 20 cm afgraven, of de wortels doden met kokend water en vervolgens regelmatig terugkomen om de nieuwe stengels uit de grond te trekken. "De plant blijven verzwakken, zodat ie uiteindelijk het loodje legt", is de boodschap van Portegijs. Op die manier wordt de plant zodanig verzwakt dat hij binnen een paar jaar het loodje legt. In de gemeente Amersfoort is hij bezig met een pilotproject. Daar blijkt na een jaar al uit dat die methode effectief is.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie