Tekort aan dokters en assistenten: 'Je wordt er soms gewoon verdrietig van'
- Nieuws
- Tekort aan dokters en assistenten: 'Je wordt er soms gewoon verdrietig van'
De druk op de huisartsenzorg is groot. Te weinig dokters, maar ook de schaarste aan assistenten belooft weinig beterschap. Huisartsen worden namelijk overladen met voornamelijk oudere patiënten die niet door GGZ-instellingen of ziekenhuizen worden geholpen.
"De laatste twee jaar lijkt het wel erger geworden", signaleert Dianda Veldman. Zij is directeur van de Patiëntenfederatie Nederland. Volgens haar lukt het onvoldoende om vervanging te vinden voor huisartsen die met pensioen gaan. "Er is geen opvolging. Dat merken patiënten. Het tekort aan huisartsen zie je op het platteland, maar ook in middelgrote steden zoals Leeuwarden."
Artsen ontzorgen
Afgezien van het tekort aan dokters wijst Wendy Borneman, bestuurslid van de Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV), op het gebrek aan ondersteuning. In de praktijk blijkt het namelijk ingewikkeld om doktersassistenten te vinden die artsen kunnen ontzorgen.
De concurrentie op de arbeidsmarkt is groot. Het leidt ertoe dat huisartsen het drukker en drukker krijgen terwijl klandizie toeneemt. Borneman: "Een simpele oplossing is er niet. Steeds meer zorg komt op de huisarts af."
Borneman merkt dat ook in haar eigen huisartsenpraktijk. "Je wordt er soms gewoon verdrietig van. We hebben een tekort aan tijd. Er zijn mensen met heel ingewikkelde problemen die we in tien minuten (zoveel tijd hebben we per patiënt), moeten helpen."
Beeldbellen met huisarts
De LHV denkt dat er vooral meer huisartsen moeten worden opgeleid waarbij meer aandacht is voor de bedrijfsmatige kant van het doktersberoep. Ook zullen patiënten meer moeten wennen aan nieuwere vormen van zorg die gebruikmaken van technologische mogelijkheden.
Op het gebied van innovatie ziet Veldman van de Patiëntenfederatie Nederland graag spoedig meer gebeuren. Een voorbeeld ziet Veldman in een Drents dorp, waar wegens gebruik aan artsen het beeldbellen met artsen die in Amsterdam zitten soelaas biedt. "Mensen zijn daar heel tevreden over", aldus Veldman.