Wat doet Giro555 met jouw gedoneerde euro?
- Nieuws
- Wat doet Giro555 met jouw gedoneerde euro?
Hoe nuttig is het om te doneren via Giro555? In Geld of je Leven een gesprek met Bram Schaper, directeur van Doneer Effectief, en Reintje van Haeringen van CARE Nederland, een van de hulporganisaties, over de actie voor de ramp in Syrië en Turkije.
Hoe zet je noodhulp zo effectief mogelijk in?
Schaper vindt het belangrijk dat er geld wordt opgehaald voor de ramp in Syrië en Turkije, maar is tegelijkertijd kritisch op de Giro555-actie. "Als er veel geld wordt opgehaald, wordt het steeds moeilijker om dat op een effectieve manier in te zetten."
Hierbij is geld op een gegeven moment niet meer het probleem om hulp te verlenen, denkt Schaper. "De mensen, de projecten, de interventies, de infrastructuur of zelfs het politiek systeem maakt dat je je geld op een gegeven moment niet meer om kan zetten naar daden."
Mensenleven redden steeds moeilijker
Schaper is specialist op het gebied van effectief doneren. "Effectief betekent dat je de maximale opbrengst realiseert voor jouw gedoneerde euro. Een veelgenoemd criterium daarin is het geredde mensenleven: hoeveel euro heb je nodig om een mensenleven te redden? Dat zal op termijn steeds moeilijker zijn. De kans dat de laatst uitgegeven euro in het rampgebied evenveel doet als de eerst uitgegeven euro, is nihil."
Maar, denkt Van Haeringen, dat hangt er vanaf waar je op uit bent. "Ik denk dat we nu allemaal uit zijn op het redden van mensenlevens. Maar tegelijkertijd is er veel werk te doen om een meer menswaardig vervolg te kunnen geven aan mensen die het overleefd hebben. En ik vind het dan lastig om te zeggen of een euro voor het redden van een leven effectiever is dan een euro om zo'n leven weer menswaardig te krijgen."
Om toch effectief aan Syrië en Turkije te doneren, geeft Schaper als tip: "Doe het aan grote organisaties die weten wat ze doen en transparant zijn in wat ze doen. Dan kan geven aan Giro555 of Artsen Zonder Grenzen geen kwaad." Hij is overigens geen voorstander van het doneren van goederen.
Wat gebeurt er met het geld?
Van Haeringen kan zich goed voorstellen dat mensen zich afvragen wat er met het ingezamelde geld gebeurt. "Er is een verdeelsleutel afgesproken die te maken heeft met de grootte van de organisatie en een aantal andere aspecten", legt Van Haeringen uit. "Dan wordt er eerst een 'in principe-verdeling' voorgesteld. Dan kan iedereen nog zeggen: ik denk niet dat met de organisaties waarmee ik werk, ik dat geld ga inzetten, dus ik sta een deel af. Dan kan een andere lidorganisatie dat overnemen. En we kijken ook naar gastdeelnemers, als er bijvoorbeeld een organisatie is die iets doet wat wij niet kunnen."