Onderzoek
NOSNTR

Gokwet vergroot risico op verslaving

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gokwet vergroot risico op verslaving

Recent onderzoek toont aan dat de nieuwe gokwet in Nederland mensen juist kwetsbaarder heeft gemaakt voor verslaving, met name onder jongvolwassenen. Deze wet was bedoeld om spelers te beschermen, maar blijkt niet te werken. "Het aantal mensen dat gaat gokken is toegenomen, terwijl de wet dat juist moest tegenhouden," aldus Tessel Blom, een van de onderzoekers van kennisinstituut Dialogic, dat het onderzoek uitvoerde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Video niet beschikbaar

De onderzoekers hebben gekeken naar hoe gokbedrijven hun zorgplicht invullen. Blom wijst erop dat er veel informatievoorzieningen ontbreken. "Wanneer spelers aangeven dat ze geen geld meer hebben, worden ze vaak doorverwezen naar bonussen in plaats van naar hulp." Dit illustreert hoe gokbedrijven de kans op verslaving niet serieus nemen.

Informatie en hulp ontbreken

Verslavingsdeskundige Bas Brons van Solutions Verslavingszorg legt uit dat hij regelmatig meldingen ontvangt van spelers die nooit benaderd zijn door gokbedrijven om hen te wijzen op hun gedrag. "Wanneer zij zich willen uitschrijven, ontvangen ze vaak meer aanbiedingen." Dit systeem creëert een obstakel voor kwetsbare spelers om de juiste ondersteuning te krijgen.

De gokwet is mislukt door een tegenstrijdigheid tussen de zorgplicht van gokbedrijven en de concurrentiedruk in de markt. Bas Brons stelt dat "het naïef is om zorg in handen te leggen van partijen die een verslavend product aanbieden en ook nog eens moeten concurreren om marktaandeel."

De tegenstrijdigheid van de wet

Meerdere Tweede Kamerleden, waaronder Mirjam Bikker van de ChristenUnie, pleiten voor maatregelen. Bikker geeft aan dat er te veel aan de markt is overgelaten en dat er striktere afspraken gemaakt moeten worden om de zorgplicht beter na te leven.

Hulp en ondersteuning

Voor mensen die worstelen met gokverslaving is er hulp beschikbaar. Als je denkt aan zelfdoding, neem dan contact op met 113.nl of bel 0800-0113 voor anonieme ondersteuning. Praten helpt en kan de eerste stap zijn naar herstel.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie