Binnenland
AVROTROS

Maak kennis met de smaakexplosie van échte natuurwijn

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak kennis met de smaakexplosie van échte natuurwijn

Heb jij al kennis gemaakt met natuurwijn? Natuurwijn wordt steeds populairder. Je vindt ze in de beste restaurants ter wereld en het wordt massaal gepromoot op Instagram met extravagante en kleurrijke etiketten. Maar hoe weet je nou wanneer je te maken hebt met een 'echte' natuurwijn? Wijnjournalist Esmee Langereis pleit in Stax&Toine voor transparantie.

Video niet beschikbaar

Op de vraag wanneer we van 'natuurwijn' spreken, luidt het antwoord: "Daar begin je al met het probleem. Niet iedereen hanteert dezelfde opvattingen. Er zijn verschillende organisaties in verschillende landen met eigen regels, en die regels zijn ook niet altijd wettelijk vastgelegd."

'Er wordt niets toegevoegd en niets vanaf gehaald'

Natuurwijn is wijn gemaakt van biologische druiven, waar in de kelder niets aan toe is gevoegd, of uit is gefilterd. "Het land is schoon bewerkt, maar ook in de kelder dus als de druiven geplukt zijn, mag de wijnmaker er niets aan toevoegen of vanaf afhalen", legt Langereis uit.

Dat de wijnmaker er niets 'vanaf' mag halen houdt in dat de wijn niet gefilterd mag worden om hem helder te maken, of mag worden geklaard. Ook mogen er geen 'pimpmiddeltjes' worden gebruiken, zoals houtsnippers, suiker en zuur om de smaak recht te breien.

De enige uitzondering op de regel geldt voor sulfiet. Vaak gaat de discussie rond natuurwijn over sulfiet. Een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt om wijn langer houdbaar te maken. "Daar mag de wijnboer een beetje van gebruiken, maar ook daarvoor gelden weer verschillende regels per land."

We zijn gewend geraakt aan toegevoegde smaakjes

Biologische wijn houdt in dat de druiven biologisch zijn verbouwd. Je kunt de wijn herkennen aan het Europees biologische kenmerk. Dat is een groen blaadje met sterretjes. Langereis: "Als dat keurmerk op het wijnetiket staat, betekent dat de druiven biologisch zijn verbouwd. Er is geen kunstmest gebruikt en er is niet gespoten met herbiciden en pesticiden."

"Maar dat zegt niets over wat er daarna is gebeurd met de wijn", legt Langereis verder uit. Bij Europese biologische wijnen mag de wijnboer na het biologisch verbouwen van de druiven alsnog allerlei hulpmiddelen gebruiken om de smaak te corrigeren, consistent te houden en te conserveren.

"Negentig procent van de wijnen die wij drinken, wordt in de supermarkt gekocht en groots geproduceerd. Wij zijn gewend geraakt aan de smaak van de steriele confectiewijnen."

En dat terwijl juist de natuurwijnen kunnen zorgen voor een smaakexplosie volgens Langereis. "Het filteren van die wijn en het toevoegen van bijvoorbeeld sulfiet, maakt hem wat saaier, vlakkiger. Als je dan een goede natuurwijn proeft, denk je 'wauw'."

Hoe herken je een 'echte' natuurwijn?

Als er hulpmiddelen zijn gebruikt, mag je het dus ook geen natuurwijn noemen. Maar hoe herken je een 'echte' natuurwijn? "Dat is heel lastig", zegt Langereis. "Er zijn wijnproducenten die hele goede natuurwijn maken, maar dat niet op hun fles zetten, omdat ze bang zijn dat het afschrikt."

En aan de andere kant heb je producenten die wel middeltjes gebruiken, maar mee willen liften met de 'natuurwijn-hype' en vage claims als ‘natural’ juist wel op het etiket zetten. Daar moet volgens Langereis snel een einde aan komen. Zij pleit voor transparantie.

"We moeten mensen nu het verschil uitleggen tussen wat conventioneel, biologisch en wat een natuurwijn is. Het is verplicht om op alle voedingsmiddelen te zetten welke ingrediënten erin zitten en hoe het is gemaakt, maar voor wijn gelden die regels niet en dat is heel raar."

Transparantie moet consumenten een keuze bieden

Zeker nu consumenten steeds bewuster bezig zijn met wat zij eten en drinken. "We zijn er steeds bewuster mee bezig. Als je niet weet wat er in je wijn zit, waar je mee te maken hebt, kun je ook geen bewuste keuze maken."

Daarom moet je volgens Langereis als consument precies kunnen weten wat er in die wijn zit en hoe het is verbouwd. Transparantie en duidelijke regelgeving zijn volgens haar nodig om dat te bewerkstelligen. "Laat je gerust informeren bij gespecialiseerde winkels."

Wil je zelf dolgraag een echte natuurwijn proberen? Wijnjournalist Esmee Langereis geeft tips waar je de beste natuurwijnen kunt uitproberen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie