Paus Franciscus brengt voor het eerst bezoek aan Mongolië
- Nieuws
- Paus Franciscus brengt voor het eerst bezoek aan Mongolië
Paus Franciscus begint aan zijn 3-daagse bezoek aan Mongolië. Het is de eerste keer dat een paus het land bezoekt. Een bijzonder bezoek dus. Mongolië heeft maar 3 miljoen inwoners, en maar een heel klein deel daarvan is katholiek. Correspondent Garrie van Pinxteren vertelt vanuit Peking waarom de paus nog meer voor dit land kiest in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
"Een van de eerste dingen die de paus deed toen hij in het vliegtuig zat onderweg naar Mongolië, was een bericht sturen naar de Chinese leiders. Daarin zei hij ze al het goede toe te wensen en te bidden voor eenheid en vrede. Daarmee geeft hij al aan dat hij zich met dit bezoek aan Mongolië erg op China richt."
Paus kan niet naar China
Vaticaanstad erkent Taiwan als onafhankelijke staat. Daarom is de paus niet welkom in China, vertelt Van Pinxteren: "Zolang dat zo blijft, kan hij daar niet naartoe. Maar hij is al wel lang bezig om de relatie met Peking te verbeteren. Ook met het idee om misschien ooit Peking boven Taiwan te erkennen."
"Dat gaat tot nu toe lastig, ook omdat China niet meewerkt. Er was een afspraak dat de benoemingen van kardinalen in China in de katholieke kerk in overleg met het Vaticaan gedaan zou worden. Maar juli is er in Shanghai een belangrijke bisschop aangesteld, zonder overleg met het Vaticaan. Dus dat loopt nog niet erg soepel."
Heel weinig katholieken in Mongolië
De voornaamste religie in Mongolië is het boeddhisme. De katholieke gemeenschap bestaat volgens Van Pinxteren slechts uit een klein deel: "Het zijn er 1.400 op de ruim 3 miljoen inwoners. Het is een kleine katholieke gemeenschap die pas 30 jaar bestaat. Ze hebben wel een kardinaal, die paus Franciscus heeft aangesteld."
"Mongolië positioneert zich ook als een soort bemiddelaar in de regio: tussen de paus en China, maar ook richting Rusland. De Paus wil vrede met Oekraïne bewerkstelligen, wie weet spreekt hij daar ook in het geheim met Russische vertegenwoordigers."