Apothekersstaking dreigt: ‘Een knoop in mijn maag’
- Nieuws
- Apothekersstaking dreigt: ‘Een knoop in mijn maag’
De werkgeversvereniging van openbare apotheken heeft een kort geding aangespannen om een staking van apotheekpersoneel volgende week te voorkomen. Als de staking doorgaat, zullen apotheken tijdens de kerstdagen, het weekend en de geplande actiedagen ruim een week gesloten zijn. Dit vooruitzicht leidt tot grote zorgen bij zowel apothekers als patiënten.
Video niet beschikbaar
In aanloop naar de mogelijke staking staan apotheken vol. In IJmuiden, bijvoorbeeld, zagen klanten zich genoodzaakt urenlang te wachten. "Gisteren was het zó druk dat mensen weer naar huis gingen zonder hun medicijnen", zegt verslaggever Marc-Robin Visscher.
Drukte en angst bij apotheken
De drukte brengt schrijnende verhalen naar voren. Een kankerpatiënte nam een vrije dag om haar noodzakelijke medicijnen op tijd te kunnen krijgen. "Ik zit niet te wachten op uitzaaiingen door vertragingen", vertelde ze geëmotioneerd. Een andere klant, die afhankelijk is van medicijnen voor epilepsie, vreest de gevolgen van een tekort: "Zonder mijn medicijnen is het risico op een aanval levensgroot."
Apotheker Brenda Doorenbos benadrukt dat de feestdagen en al bestaande medicijn- en personeelstekorten de situatie extra uitdagend maken. "We doen ons uiterste best, maar mensen maken zich echt zorgen."
Werkdruk en veiligheid
Apothekers geven aan dat de werkdruk al lange tijd onhoudbaar is. Ze vragen om een loonsverhoging van 6% en betere arbeidsomstandigheden.
"Apothekers hebben een punt", zegt een woordvoerder van de werkgeversvereniging. "Ze lopen achter op collega’s in ziekenhuizen. Maar wij zitten klem tussen de politiek en de zorgverzekeraars. Zonder extra budget kunnen we de salarissen niet structureel verhogen."
De staking brengt ook risico’s met zich mee voor de patiëntveiligheid. "Ons werk vereist zorgvuldige stappen, die allemaal gecontroleerd worden. Als we fouten maken, kunnen de gevolgen ernstig zijn", vertelt een apotheker. "Maar onder deze omstandigheden is het bijna niet meer verantwoord."
Kort geding om patiëntveiligheid
De werkgeversvereniging stelt dat de staking grote risico’s met zich meebrengt. "De patiëntveiligheid staat op het spel", zegt Karin Beuning van de vereniging. Ze wijst op mogelijke gevolgen voor mensen met chronische aandoeningen, zoals epilepsie of hartziekten, die zonder medicijnen in acute problemen kunnen komen.
"We hebben tot gisteravond geprobeerd met de bonden tot een oplossing te komen, maar het is niet gelukt. Daarom zijn we naar de rechter gestapt", legt Beuning uit.
Zorgverzekeraars in de schijnwerpers
Volgens de werkgeversvereniging ligt de sleutel bij de zorgverzekeraars en de overheid. "Als de zorgverzekeraars bereid zouden zijn om het macrobudget van 220 miljoen vrij te geven, zouden we de salarissen kunnen verhogen", aldus Beuning.
"Als een bakker zijn personeel beter wil betalen, stijgt de prijs van brood. Maar in de zorg werkt dat anders. Wij hebben geen invloed op de prijzen; die worden door zorgverzekeraars en politiek bepaald."
Onzekerheid blijft
Voorlopig blijft de vraag of de staking doorgaat onbeantwoord. Terwijl de rechter zich buigt over de kwestie, proberen apotheken het hoofd boven water te houden. Toch heerst er veel onzekerheid. "Ik ben al 30 jaar apotheker, maar van deze situatie krijg ik een knoop in mijn maag" besluit een apotheker.
Drukte bij apotheken door dreigende staking
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.