Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: octrooi op melkpoeder

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: octrooi op melkpoeder

Het lijkt niet een bijster bijzondere uitvinding: melkpoeder. Het is melk, maar dan zonder water. Toch is het de afgelopen jaren een behoorlijk gewild product geworden. Zo gewild, dat westerse melkpoeder in China tot een luxeproduct gepromoveerd is. Op deze dag in 1872 werd het octrooi op melkpoeder vergeven.

Het fenomeen is echter al wat ouder. Uit het nalatenschap van ontdekkingsreiziger Marco Polo blijkt bijvoorbeeld dat het witte poeder al aan het begin van de 14e eeuw geproduceerd werd. Polo beschreef dat Mongoolse soldaten zongedroogde melk met zich meenamen, als een soort pasta.

Tegenwoordig is melkpoeder voornamelijk bekend als product voor baby's, vanwege de grote voedzaamheid.

In China werd het goedje onderdeel van een groot schandaal. Veel Chinees babymelkpoeder bleek namelijk besmet met melamine, een grondstof voor bijvoorbeeld coatings. Inname ervan is behoorlijk schadelijk en kan kanker veroorzaken. Zes baby's overleden, honderdduizenden kregen nierklachten.

Agressie in Nederlandse drogisten

Het vertrouwen in het 'eigen' melkpoeder raakte daardoor ernstig beschadigd. Om toch baby's te kunnen voeden met het middel, stapten Chinese ouders massaal over op Europese merken. Een ware run ontstaat, waardoor de prijs in eigen land enorm stijgt.

Een lucratieve handel vanuit Nederland, waar melkpoeder relatief voordelig is, ontstaat: Chinezen kopen enorme voorraden in en verpatsen het voor grof geld in eigen land. Hoewel Nederlandse supermarkten en drogisten komen te kampen met lege schappen en daardoor steeds meer met agressie te maken krijgen, wrijven melkveehouders in hun handen en investeren miljoenen in uitbreiding. De verwachting is dat de productie tot 2020 met 1 miljard toe zal nemen.

Ster advertentie
Ster advertentie