Binnenland
BNNVARA

Gemeenten moeten én kunnen meer tegen landbouwgif doen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemeenten moeten én kunnen meer tegen landbouwgif doen

Bij de bollenteelt worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hoewel deze stoffen toegestaan zijn, zijn ze schadelijk voor de natuur en worden sommige in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. Maar wie is nu verantwoordelijk voor het reguleren en begrenzen van deze teelten? Daarover vertelt Jurist Anne de Vries van Natuur & Milieu in Vroege Vogels.

Gemeenten moeten én kunnen meer tegen landbouwgif doen

"Burgers die bezorgd zijn over bollenteelt in hun buurt kloppen vaak tevergeefs aan bij hun gemeente, want die wijzen vaak naar de provincie of Den Haag. Dat is onterecht, want gemeenten kunnen heel veel doen om hun burgers te beschermen", aldus Urgenda en Natuur & Milieu. De organisaties maakten een handleiding voor gemeentes om bestrijdingsmiddelen beter aan banden te kunnen leggen.

Handleiding voor gemeenten

De organisaties willen met de handleiding gemeenten handvatten geven om te werken aan een schone leefomgeving, om de zorgen van burgers weg te nemen en tegelijkertijd meer duidelijkheid te creëren voor agrariërs. Jurist Anne de Vries van Natuur & Milieu schreef aan de handleiding: "Er is veel onduidelijkheid binnen gemeenten over wat ze precies moeten én kunnen doen tegen bestrijdingsmiddelen. Waar provincies primair verantwoordelijk zijn voor schoon drinkwater en herstel van natuur, zijn gemeenten verantwoordelijkheid voor een gezonde leefomgeving voor burgers."

Twee rollen

Het is tijd dat ze die rol gaan nemen, vinden Urgenda en Natuur & Milieu. In de handleiding beschrijven ze via welke twee wegen ze dat kunnen doen: de rol als bevoegd gezag en de rol als grondeigenaar. "Via de eerste kunnen gemeenten ofwel via het omgevingsplan of op een specifieke locatie maatwerk leveren op het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het kan daarbij gaan om het aanwijzen van bufferzones, middelenverboden of teeltverboden. Zo zou bijvoorbeeld niet-biologische bollenteelt kunnen worden uitgesloten. Of de pesticiden met de hoogste milieubelastingnormen worden verboden. In de rol als verpachter of verkoper van grond kan de gemeente extra eisen stellen aan milieu, gezondheid en waterkwaliteit."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie