Wordt sporten voor studenten straks onbetaalbaar?
- Nieuws
- Wordt sporten voor studenten straks onbetaalbaar?
Het kabinet wil dat Universiteiten de prijzen van hun sportcentra flink gaan verhogen, om zo een eerlijkere concurrentie en marktwerking in de sportscholensector te bewerkstelligen. Maar zo dreigt sporten voor veel studenten onbetaalbaar te worden, en staat de toekomst van deze sportcentra onder druk. Luc Stultiens (GroenLinks-PvdA) vraagt zich bij De Nieuws BV af wat het Kabinet belangrijker vindt: "Marktwerking of studentenwelzijn?"
Video niet beschikbaar
"Nu kost het goedkoopste sportpakket nog 60 euro per jaar", zegt Luca van Enk. Hij is bestuurslid van ACLO in Groningen, de grootste overkoepelende studenten sportstichting van Europa. De lage kosten verklaart hij door de subsidies die studentensportorganisaties ontvangen: "We bieden dan ook veel sporten aan. Dat is vergelijkbaar met gemeenten, en die krijgen ook subsidie."
Momenteel biedt ACLO aan zeker 21.000 studenten meer dan 100 sporten aan. Hierdoor dragen ze bij aan de vitaliteit, het welzijn en gemeenschapsgevoel van zeer veel mensen. Met name voor mensen met een kleine portemonnee maken zij sporten mogelijk. "Waar gemeenten dit voor jongeren tot 16 jaar en senioren doen, doet de universiteit dat voor de student", aldus het Gronings bestuurslid.
Volgens Van Enk ontvangen zij van commerciële sportorganisaties nooit klachten over oneerlijke concurrentie: "Dat is het aparte van deze kwestie, we weten niet één plek waar dit speelt." Luc Stultiens, Tweede Kamerlid namens GroenLinks-PvdA, vermoedt dat er een andere reden achter de bezuinigingen ligt: "Onderwijs staat totaal niet op de prioriteitenlijst van deze coalitie."
Bezuinigingen in het onderwijs
Al vele jaren sponsoren onderwijsinstellingen deze faciliteiten, zonder problemen vindt Stultiens: "Wat nu anders is, is dat minister Bruins er zelf voor gekozen heeft om vors te gaan bezuinigen op onderwijs." Volgens de minister zijn deze regels helemaal niet nieuw en mocht onderwijsgeld nooit besteed worden aan andere zaken dan onderwijs, onderzoek en kennisverspreiding.
Stultiens denkt dat minister Bruins opzoek was naar geldpotjes waar die op kon bezuinigingen en daarom dit plan bedacht heeft. Maar dat ziet hij niet als enige reden: "Het is natuurlijk ook totaal doorgeslagen marktwerking." Hij vraagt zich af wat belangrijker is voor deze coalitie: marktwerking of studentenwelzijn? Toen Mark Rutte nog Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen was vond zelfs hij studentensport belangrijk voor de student. "Eppo Bruins haalt Mark Rutte nu rechts in", aldus Stultiens.
Hoe nu verder?
GroenLinks-PvdA gaan een motie indienen tegen dit plan. Hiervoor hopen zij steun te ontvangen van de coalitie. "Over de oppositie maak ik me geen zorgen, zij zullen ook het belang inzien van studentenwelzijn." Hij hoopt op steun van de VVD of NSC. "Vanuit de PVV of BBB heb ik het hele jaar nog geen enkele interesse gezien in studenten of onderwijs."
Luca van Enk houdt namens ACLO allerlei gesprekken met allerlei belangenorganisaties. Met de betrokken onderwijsinstanties kijken zij naar welke opties zij hebben als het plan in de toekomst realiteit wordt. Ook met de gemeente zijn zij in gesprek; van hun wordt verwacht dat zij al die jonge sporters over zullen nemen. Momenteel hebben zij daar niet de capaciteit voor. Die praten daarom met Binnenlandse Zaken, die de subsidies aan gemeenten uitkeren.
Van Enk communiceert ook veel met de overkoepelende organisatie Studenten Sport Nederland, die een lobby hebben met NOC-NSF. "Een paar belletjes zou veel kunnen opklaren", zegt Van Enk over de bureaucratische knoop waarin hij verstrikt geraakt is.