Mede-activisten over arrestaties Extinction Rebellion: 'Het maakt me alleen maar strijdvaardiger'
- Nieuws
- Mede-activisten over arrestaties Extinction Rebellion: 'Het maakt me alleen maar strijdvaardiger'
In aanloop naar het A12 protest van Extinction Rebellion zijn donderdagochtend zes activisten opgepakt en weer vrijgelaten. Ze mogen maandenlang niet op de A12 komen, waar zaterdag 28 januari een klimaatprotest gepland staat. Hier zullen naar verwachting meer dan 1000 rebellen de A12 bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat blokkeren. 5 Dagen spreekt met verschillende activisten, want wat is Extinction Rebellion voor organisatie en wat voor mensen gaan erachter schuil?
5 Dagen...
Van Scientist Rebellion naar Extinction Rebellion
Eén van de rebellen die zaterdag de weg op gaat om te protesteren is universitair docent Koen Lemaire (35). Bij vorige protesten stond hij langs de kant, maar de drang voor een groter gebaar neemt toe. "Op een gegeven moment begon ik me hier zo druk over te maken, dat ik er echt gewoon niet meer van kon slapen. En ik dacht, ik moet gewoon wat doen", vertelt Koen in 5 Dagen.
In de zomer van 2022 sloot hij zich aan bij Scientist Rebellion, een zusterorganisatie van Extinction Rebellion, bestaande uit wetenschappers. Zij voeren actie voor het klimaat, gebaseerd op de wetenschappelijke onderbouwing van klimaatproblematiek, "omdat we eigenlijk niet langer onze mond kunnen houden."
Extinction Rebellion voelde op dat moment als een stap te ver voor Koen. "Ik dacht, dat zijn misschien een beetje radicale mensen. En de naam Extinction Rebellion klinkt natuurlijk heel heftig. Terwijl, als je die mensen ontmoet, zijn het eigenlijk heel lieve en ook heel normale mensen."
Arrestaties
Koen is zelf nog nooit gearresteerd, maar accepteert dat dit zaterdag waarschijnlijk wel gaat gebeuren als hij zich aansluit bij de blokkade van de A12. Over de rechtsgeldigheid van de arrestaties van de zes activisten op donderdagochtend zegt hij: "Daar gaat de rechter over. Gelukkig leven we in Nederland in een democratische rechtstaat. Maar ik denk niet dat het rechtsgeldig is, en dat zegt ook Amnesty International. En ik denk dat het OM zichzelf hiermee in de voet heeft geschoten, want het heeft eigenlijk alleen maar meer mensen naar de A12 gelokt."
Directeuren van verschillende maatschappelijke organisaties, waaronder Greenpeace en Oxfam Novib, hebben zich inmiddels aangesloten bij het protest. Ze willen het recht van demonstratie verdedigen naar aanleiding van de arrestaties van donderdagochtend.
De eerste Extinction Rebel in Nederland
Ook rijksambtenaar Raki Ap (39) doet aanstaande zaterdag mee aan de blokkade. Raki is behalve klimaatactivist ook woordvoerder van Free West Papua Campaign, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Papoea’s. Hij was als één van de eerste Nederlanders betrokken bij Extinction Rebellion toen hij in 2018 tijdens een grote actie op de bruggen in Londen een toespraak hield.
Voor Raki is de koppeling tussen de klimaatcrisis en zijn volk een logische: "Inheemse volkeren zoals de Papoea’s maken maar 5% van de wereldbevolking uit, maar ze beschermen en behouden nog steeds 80% van de biodiversiteit op aarde."
'We hebben de wetenschap en de VN achter ons staan'
Hij zal zaterdag, net als Koen Lemaire, voor de eerste keer op het asfalt gaan zitten en kan dus gearresteerd worden. Raki vergelijkt de acties van Extinction Rebellion met die van Rosa Parks en Martin Luther King. "Zij hebben ook met geweldloos verzet veel bereikt. En we hebben de wetenschap en de VN achter ons staan." De arrestatie van zijn mede-activisten vindt hij schokkend en buitenproportioneel. "Het maakt me alleen maar strijdvaardiger."
Luister vanavond om 20.00 uur naar de uitzending van 5 Dagen met als gast Raki Ap.
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.