Senaatsstemming VS tegengehouden, opnieuw shutdown
- Nieuws
- Senaatsstemming VS tegengehouden, opnieuw shutdown
In de VS is opnieuw een shutdown ingegaan. De Senaat had tot middernacht lokale tijd (06.00 uur in Nederland) om akkoord te gaan met het voorstel voor de overheidsbegroting, maar het debat werd geschorst tot één minuut na middernacht.
Aanleiding voor de schorsing is het protest van de Republikeinse senator Rand Paul. Hij hield de stemming tegen, omdat het voorstel voor de begroting volgens hem zal leiden tot grote tekorten. Hij eiste dat er een amendement in het begrotingsvoorstel zou worden opgenomen, dat de overheid dwingt tot het beperken van de uitgaven.
Senaatsstemming VS tegengehouden, opnieuw shutdown
Voordat de Senaat kon stemmen over de begrotingsdeal, had eerst nog een procedurele stemming moeten plaatsvinden. Daarvoor is de steun nodig van alle honderd senatoren. Zo kon Paul dus het hele proces tot stilstand brengen.
Dicht
Een shutdown betekent dat veel overheidsinstellingen dichtgaan, omdat de federale overheid geen geld meer heeft te besteden. Essentiële diensten zoals medische diensten, het leger en de luchtverkeersleiding gaan wel door.
Vorige maand was er ook een shutdown. Toen lag de overheid 69 uur lang stil omdat de Senaat het ook toen niet eens werd over de begroting. De Democraten wilden in ruil voor hun handtekening toestemming om de zogeheten Dreamers in de VS te laten blijven. De Dreamers zijn 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen.
Uiteindelijk werd toen een overeenkomst ondertekend voor een begroting die geldig was tot 8 februari. De Republikeinen hadden de Democraten toegezegd dat er een debat zou komen over de Dreamers.
Geen woord
"Maar in deze begrotingsdeal wordt met geen woord gerept over immigratiehervormingen of Dreamers", zegt correspondent Arjen van der Horst.
"Het immigratiedebat lijkt nu losgekoppeld van de hele begrotingsdiscussie. De Democratische leider Nancy Pelosi heeft geprobeerd met een urenlange toespraak in het Huis van Afgevaardigden alsnog een doorbraak te forceren, maar die poging had geen succes. Een deal over de Dreamers is nog steeds niet in zicht. De Democraten moeten er nu op vertrouwen dat Republikeinse leiders zich aan hun belofte houden."