Zijn we voorbereid op een nieuwe zoönose?
- Nieuws
- Zijn we voorbereid op een nieuwe zoönose?
De ziekte van Lyme, Q-koorts, en vogelgriep, een paar voorbeelden van zoönosen, ziekten die overspringen van dieren op mensen. Sinds de coronapandemie zijn we ons er meer bewust van dan ooit. Maar zijn we wel voorbereid op een volgend virus? Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer erover. Hoogleraar diergeneeskunde Arjan Stegeman en Leonie Vestering, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, vertellen erover in De Nieuws BV. Stegeman: "Het is onvermijdelijk dat er een nieuwe zoönose opduikt."
Video niet beschikbaar
Nederland heeft een goed monitoringssysteem, zegt Stegeman. Maar dat is niet genoeg. Ook Kamerlid Leonie Vestering maakt zich zorgen. Zeker nu de vogelgriep en varkenspest rondgaan.
Volksgezondheid
Lang is het gezien als een probleem voor de landbouw, maar inmiddels is doorgedrongen dat dit ook het ministerie van Volksgezondheid treft. "Maar de minister van Volksgezondheid moet wel in kunnen grijpen en dat gebeurt nog veel te weinig", vindt Vestering. "We kunnen wel onze handen wassen als je een dier hebt aangeraakt, maar dat is natuurlijk veel te weinig."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onvoldoende voorbereid
Volgens Vestering is Nederland onvoldoende voorbereid. Ze mist intensief kabinetsbeleid om de komst van een nieuwe zoönose te voorkomen. "Nederland kleurt wel echt rood. We zijn het meest veedichte land van Europa." Die hoge veedichtheid in Nederland baart haar zorgen. De Partij voor de Dieren zet in op minder stallen en de stallen minder dicht op elkaar.
Nederland Gidsland
Maar is dit niet iets wat vooral wereldwijd geregeld moet worden? Daar zijn Vestering en Stegeman het niet mee eens. "Nederland is gidsland hierin, dan moeten we zelf ook het goede voorbeeld geven", zegt Stegeman. Zowel goed monitoren, als het voorkomen van de verspreiding van ziekten.
Vaccineren
Stegeman zou inzetten op het vaccineren van dieren. Momenteel worden regelmatig dieren geruimd. Dat beleid kan niet door blijven gaan, vindt Stegeman. "We hebben ook een verantwoording naar de dieren zelf, die moeten we ook beschermen." Vestering is het daarmee eens.