'Einde tijdelijke huurcontracten betekent meer zekerheid voor huurders'
- Nieuws
- 'Einde tijdelijke huurcontracten betekent meer zekerheid voor huurders'
GroenLinks en PvdA willen een einde maken aan tijdelijke huurcontracten om de harde stijgingen van huurprijzen tegen te gaan. Dit jaar stegen de huurprijzen gemiddeld met maar liefst 9,5 procent bij wisseling van bewoners met als gevolg torenhoge huurprijzen en veel onzekerheid voor de huurders. "Het is tijd dat huurders meer kans en zekerheid krijgen", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Interessant voor investeerders
GroenLinks en PvdA stellen een wetswijziging voor contracten voor onbepaalde tijd voor. Maar wat betekent dit voor de huursector? Die vraag stelden we aan Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.
Volgens Boelhouwer moeten we onderscheid maken tussen verschillende tijdelijke contracten. "Je hebt tijdelijke huurcontracten voor speciale groepen, zoals jongeren bijvoorbeeld. Dat zijn contracten voor vijf jaar en dan moet je daarna doorstromen."
De partijen willen een einde maken aan de tweejarige contracten. "Het idee van deze contracten was om investeerders aan te trekken om woningen te verhuren. Als je weet dat je het aan iemand verhuurt en er dan niet meer vanaf komt, dan ga je minder snel verhuren."
'Meer roulatie is meer kans'
Maar de uitkomst daarvan is nu dat huurders na twee jaar op straat komen te staan en de nieuwe bewoners een fors hogere prijs gaan betalen, omdat verhuurders de prijs van hun huurwoning zelf mogen bepalen. Met de wetswijziging naar contracten voor onbepaalde tijd krijgen huurders meer zekerheid. Boelhouwer: "Nu zit je als huurder continue op de schopstoel en moet je iedere twee jaar weer op zoek naar een andere woning en dat is niet makkelijk."
Het nadeel van contracten voor onbepaalde tijd is dat mensen daardoor langer blijven zitten, waardoor bijvoorbeeld starters minder kans maken op een woning. "Met die tijdelijke contracten heb je veel roulatie en maak je als starter veel meer kans." Een ander bijkomend gevaar is volgens Boelhouwer dat investeerders minder actief worden op de verhuurmarkt, waardoor er juist minder huurhuizen beschikbaar komen.
Huurprijzen stijgen minder hard
Bij het afsluiten van een verhuurcontract worden prijsafspraken gemaakt voor de looptijd van het contract. Daarom kan de verhuurder alleen bij een wisseling van bewoners de prijs van de huur omhoog gooien en dan kan de prijs behoorlijk snel oplopen. "Met de wetswijziging zal dat heel anders worden", zegt Boelhouwer. "Bij doorlopende huurcontracten is de verhoging op dit moment heel laag, waardoor de huurprijzen niet snel op zullen lopen."
Het voorstel van GroenLinks en PvdA ligt er. Nu is het afwachten of er genoeg draagvlak in de Tweede Kamer is om de wetswijziging door te laten gaan. In dat geval mag een woning alleen nog in uitzonderlijke gevallen tijdelijk worden verhuurd. Denk bij bijvoorbeeld aan een vakantiewoning of wanneer een huis om bepaalde redenen tijdelijk leeg staat.
Reageren?
Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.