Binnenland
BNNVARA

Scholeksters broeden steeds vaker op daken: waarom?

foto: Michel de Beerfoto: Michel de Beer
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholeksters broeden steeds vaker op daken: waarom?

De scholekster broedt steeds vaker op daken. Waarom doet-ie dat? En is dat wel altijd een voordeel? In aflevering 10 van de podcast Vroege Vogels en andere dieren horen Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs alles over deze 'bonte piet' van scholeksteronderzoekers Rafaël Martig en Bruno Ens.

#10 - VVEAD: Waarom kan de scholekster het dak op? - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

(te-)piet! (te-)piet! Hoor je dit geluid wel eens hard en schel? Grote kans dat de scholekster in de buurt is.

Kustbewoners

Deze eksters zijn stevig gebouwd en komen vaak voor aan de kust, maar in het binnenland is deze vogel ook algemeen. De snavel van de scholekster is een bijzondere. Door het constante foerageren in zand en klei slijt deze snel, maar over de seizoenen zal de vorm ook veranderen! Zo is de snavel in de zomer puntiger wanneer hij naar wormen prikt, maar in de winter eten veel scholeksters schelpdieren. De snavel is dan stomper om de schelpdieren open te beitelen.

Trekvogel

Scholeksters overwinteren in het Wadden- en Deltagebied of trekken naar zuidelijker oorden. Overwinteren in Nederland is niet zonder risico. Bij lange en strenge vorst vallen er veel slachtoffer onder scholeksters. In dit soort gevallen trekken de scholeksters massaal weg. Tussen februari en juli broeden ze in Nederland en is de trefkans het grootst.

Kom van dat dak af!

In 2019 maakte Vroege Vogels TV een uitstapje naar Leeuwarden want daar broedden ook scholeksters op een dak. Een risico van het broeden in de stad is dat op daken zonder rand de jonge kuikens vaak naar beneden vallen. Of via het gat van een regenpijp op de harde straat terechtkomen en dat niet overleven. Daar valt heel makkelijk wat aan te doen. Verder is het belangrijk dat pa en ma scholekster met hun kuikens kunnen schuilen. Dus het aanbrengen van schuilgelegenheid, nu het broedseizoen weer staat te beginnen, is belangrijk.


Iedereen die broedende scholeksters op het dak weet, wordt opgeroepen die te melden via de speciale website scholeksterophetdak.nl. Op deze site vind je ook tips om de scholeksters een handje te helpen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie