Binnenland
BNNVARA

Regenwormen zijn ontzettend belangrijk voor onze bodem

foto: Vroege Vogels/Daksayafoto: Vroege Vogels/Daksaya
  1. Nieuwschevron right
  2. Regenwormen zijn ontzettend belangrijk voor onze bodem

Waar sommigen regenwormen liever niet met blote handen aanraken, zien anderen de slijmerige vrienden niets liever dan kronkelen door de tuin. Want: regenwormen zijn ontzettend belangrijk voor onze bodem. Bovendien hebben de dieren een bijzonder seksleven. Niet voor niets dus dat de regenworm centraal staat in de nieuwe aflevering van de podcast Vroege Vogels en andere Dieren.

#2 - VVEAD: Waarom de regenworm het meest charismatische dier op aarde is! - Zo klonk Nederland: Van tapir tot grottenleeuw

Er zijn in Nederland zo'n 25 soorten regenwormen waarvan de meeste in landbouwgrond, parken en tuinen leven. Regenwormen woelen bijvoorbeeld de grond in jouw tuin om. Ze zorgen voor de afbraak van organisch materiaal waardoor voedingsstoffen vrijkomen. Kortom: ze zijn dus ontzettend belangrijk voor de vruchtbaarheid van de bodem, voor plantengroei en voor de stofkringlopen in het hele ecosysteem.

De regenworm zorgt voor doorluchting en doorlaatbaarheid van de bodem, en is ook belangrijk voor de afvoer van water. Eerder zei hoogleraar Kees van Gestel in Vroege Vogels: "Een bodem zonder regenworm, dat is geen bodem."

Klimaatverandering en regenwormen

Eerder deden onderzoekers aan de WUR onderzoek naar wat de invloed van klimaatverandering is voor regenwormen. Zo wilden zij er achter komen wat juist een extreem natte of extreem droge bodem voor invloed heeft op de regenworm.

Geen vluggertje voor de regenworm

Veel dieren zijn óf mannelijk óf vrouwelijk, maar de regenworm is het allebei. Het dier heeft zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Toch kan hij zichzelf niet bevruchten. Daar heeft hij een andere regenworm voor nodig. 'Het' vindt plaats in het donker of na een fikse regenbui. De twee wormen gaan naast elkaar liggen, met de koppen in tegengestelde richting, buik aan buik...

Ze nemen alle tijd voor elkaar, het is absoluut geen vluggertje. De wormen hebben allebei een geslachtsopening. Via een groef op hun lichamen vloeit het sperma van de ene partner naar de andere partner. Daarnaast produceren ze veel slijm, dat beide wormen omhult. Het is een intieme gebeurtenis en duurt uren. Na de paring neemt een worm het zaad van de ander mee. Na een paar weken of zelfs maanden, ontwikkelt er zich een regenwormpje.

Vroege Vogels en andere Dieren

In de podcast Vroege Vogels en andere Dieren is regenwormonderzoeker van de WUR Ingrid Lubbers te gast. Presentatoren Auke Florian Hiemstra en Anneke Naafs vragen haar alles over regenwormen, en zij heeft natuurlijk alle antwoorden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie