Politiek
WNL

NSC-minister Bruins, een verademing voor de cultuursector?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC-minister Bruins, een verademing voor de cultuursector?

Bezuinigingen, btw-verhogingen en subsidies die op de tocht staan; de kunst- en cultuursector gaat een roerige tijd tegemoet. Aan het hoofd van de sector staat NSC-minister Eppo Bruins en ondanks de aangekondigde bezuinigingsplannen, kan hij weleens voor een positieve invloed gaan zorgen.

Eppo Bruins was tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, maar stapte voor een deelname aan het kabinet over naar de partij van Pieter Omtzigt. In het kabinet-Schoof bekleedt hij de functie van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Overigens is Bruins nog steeds lid van de ChristenUnie, tot grote woede van voorvrouw Bikker. "Hij zit niet in het kabinet namens ons", liet ze eerder weten in verschillende interviews. Maar van een royement is geen sprake.

Vertrouwen

Hoewel Bruins veel politieke ervaring heeft en weet hoe de hazenpaden lopen in Den Haag, moet hij zijn strepen nog verdienen in de cultuursector. "Over wat Eppo Bruins heeft met kunst en cultuur weten we eigenlijk niks", zegt politiek commentator van EW Magazine Victor Pak in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, moet Pak daar gelijk in geven, maar: "We hebben zeker vertrouwen in hem."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NSC

En dat cultuurorganisaties vertrouwen hebben in Bruins, is eigenlijk helemaal niet zo gek, denkt Pak. "De bezuinigingen op cultuur gaan NSC in de kern raken. Ook de btw-verhoging op boeken valt hieronder. Voor NSC zal dit dus een politiek thema worden. Dan zal je aan Bruins, als NSC-minister een goede hebben." Pak vervolgt: "De bezuinigen gaan de regio raken, juist waar NSC een stimulans wil zien."

Toch wil Pak de aangekondigde bezuinigen relativeren: "Gezien de signatuur van BBB, NSC, PVV en VVD, vallen de maatregelen behoorlijk mee. Het had echt veel en veel erger gekund."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

NSC-minister Bruins: een verademing voor de cultuursector? (15 juli 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie