Binnenland
AVROTROS

Hoe betrouwbaar zijn refurbished en tweedekansproducten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe betrouwbaar zijn refurbished en tweedekansproducten?

Heb jij wel eens een refurbished of tweedekansproduct gekocht? De Consumentenbond heeft een onderzoek gehouden onder 6000 consumenten naar tweedekansproducten en het blijkt nog niet heel erg populair. Veel mensen weten niet überhaupt nog niet van het bestaan van dit soort producten af.

Uit hetzelfde onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de korting voor een tweedekans of refurbished product vaak tegenvalt. Ook zijn veel mensen bang dat er iets mis is met het apparaat. Hoe zit het precies met tweedekans- en refurbished producten en is het betrouwbaar?

Techjournalist Merijn Doggen in Stax&Toine: "Refurbished is een goede optie, zolang het aan alle voorwaarden voldoet."

Video niet beschikbaar

Verschil tweedekansproducten en refurbished producten

Doggen: "Een tweedekans product is een product dat iemand binnenkrijgt, uit de verpakking haalt, maximaal twee weken gebruikt of bekijkt en dan uiteindelijk besluit terug te sturen."

Het product is dus in feite nog nieuw, maar de verpakking is beschadigd. Vaak vindt het bedrijf zelf dat het product dan niet meer als 'nieuw' kan worden verkocht en biedt het aan als tweedekans met een klein beetje korting.

Doggen: "Een refurbished product is een product dat voor langere tijd is gebruikt, terug wordt gestuurd naar de leverancier of bedrijf en vervolgens van binnen tot buiten wordt gecontroleerd, gerenoveerd en schoongemaakt. Het product kan dan in feite weer 'als nieuw' worden beschouwd en weer worden doorverkocht."

'Refurbished is niet beschermd'

In principe kun je dus vrijwel alle producten als tweedekans tegenkomen, want dan gaat het vaak enkel om een beschadigde verpakking. Als je het hebt over refurbished producten, zijn het vaak elektronische apparaten, zoals een telefoon of laptop.

Veel mensen zijn bang is dat er iets mis is met een refurbished of tweedekans product. Maar is dat terecht? Doggen: "In het geval van tweedekans producten niet. Dan moet je enkel nog even controleren op krasjes en kleine beschadigingen. Verder zou het product als nieuw moeten zijn, maar is alleen de verpakking beschadigd."

De angst voor de betrouwbaarheid van een refurbished product is volgens Doggen wel terecht. "Refurbished is niet beschermd, iedereen mag die term gebruiken. Maar het schept wel verwachtingen."

Wat zijn de voorwaarden?

Er zijn een aantal dingen waar je bij het kopen van een refurbished product goed op moet letten. Doggen: "Controleer de prijs. Een refurbished product zou geld moeten besparen. Check de prijzen op andere websites en vergelijk ze met elkaar. Betaal nooit meer voor een refurbished telefoon dan een nieuwe telefoon."

Controleer ook de betrouwbaarheid van het bedrijf dat het aanbiedt. Brancheorganisatie Techniek Nederland heeft een keurmerk geïntroduceerd voor bedrijven die refurbished producten verkopen. Let dus op dit keurmerk.

Bekijk de voorwaarden. Doggen: "Een bedrijf moet minimaal zes maanden garantie bieden op een refurbished product. Anders kan je net zo goed een tweedehands telefoon kopen bij een particulier via marktplaats, dan ben je goedkoper uit." Op tweedekans producten moet evenveel garantie zitten als op een nieuw product.

Heb je een refurbished product voor een goede prijs en bij een goed bedrijf gevonden? "Bel het bedrijf op en vraag wat ze hebben gedaan. Je hoort vaak ook aan de stem of iemand betrouwbaar is of niet."

Goed voor het milieu

Een tweedekans product is volgens Doggen altijd een goede keuze, omdat het een nieuw product is, waarvan enkel de verpakking is beschadigd en je er toch een paar tientjes korting op krijgt.

Als een refurbished product aan alle voorwaarden voldoet, dus goedkoper is dan een nieuw product en daadwerkelijk goed refurbished is, is het volgens Doggen ook aan te raden om een refurbished product te kopen.

"Het scheelt geld en je helpt de wereld een klein beetje, want het zorgt voor minder milieubelasting. Er zitten kostbare materialen in die worden hergebruikt. Een oud product belandt daardoor niet op de vuilnisbelt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie