Binnenland
NOSNTR

Rechtszaak stemmen per post: 'Een volmacht is niet voldoende'

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Rechtszaak stemmen per post: 'Een volmacht is niet voldoende'

In Den Haag dient vandaag een kort geding over stemmen per post. Vanwege de coronapandemie mogen 70+'ers per brief hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Jongere mensen met een kwetsbare gezondheid mogen dat niet; de Partij voor de Dieren vindt dat discriminatie.

Video niet beschikbaar

Per motie lukte het niet om ook voor de groep kwetsbare burgers onder de 70 jaar poststemrecht te krijgen en daarom probeert de PvdD het nu via de rechter.

Illya Soffer, directeur van IederIn (netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte), is ook voorstander van verruiming. "Uit een enquête onder zo'n 9000 mensen uit onze achterban blijkt dat een groot deel twijfelt om te stemmen", zegt zij in Nieuws en Co.

'Ga niet eens naar de supermarkt'

Sabine Tebbens (36) heeft zenuwziekte MS en hoopt vurig dat het kort geding slaagt. De inwoner van Bakel zit naar eigen zeggen sinds maart vorig jaar binnen. "Ik ga niet naar de kapper, niet naar de supermarkt, nergens naar. Zelfs mijn vriendin moet eerst douchen voor ik haar hier binnenlaat."

Als alternatief kan Tebbens wel iemand machtigen namens haar te stemmen. Bij uitzondering mag een persoon nu namens drie anderen stemmen; eerder was dat maximaal twee. "Maar dat gaat in tegen mijn stemgeheim. Ik ben ouder dan 18 en heb daar recht op."

De gemachtigde persoon weet op wie er is gestemd, want hij of zij kleurt het vakje rood op het stembiljet. Zo'n situatie van politiek kleur moeten bekennen is volgens Tebbens dus in strijd met het grondwettelijke recht op geheime stemming.

Video niet beschikbaar

'Onhaalbaar'

Minister Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd dat het niet haalbaar is om alle kwetsbare personen per post te laten stemmen. Gemeenten hebben niet op een rij welke inwoners extra risico lopen vanwege het coronavirus.

Het is volgens Ollongren niet te doen om die informatie op tijd voor de verkiezingen van 17 maart te verzamelen en te verifiëren. Voor 70+'ers was dit volgens haar wel haalbaar.

Vandaag begon het kort geding en volgende week vrijdag, op 19 februari dus, doet de rechtbank uitspraak.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie