Binnenland
BNNVARA

Zet 'De Dulf' niet onder water!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zet 'De Dulf' niet onder water!

De provincie en het Wetterskip Fryslân hebben hun oog laten vallen op polder De Dulf, tussen Heerenveen en Drachten, om water te bergen in tijden van overvloed. Maar laat dat nou net één van de parels zijn vol biodiversiteit, in een verder vrije arme omgeving. Bioloog Klaas Jager klimt samen met de beheerder namens Staatsbosbeheer, Bennie Henstra, op de barricaden en vertellen erover in Vroege Vogels.

Zet 'De Dulf' niet onder water!

Baltsende kemphanen

Boswachter Bennie Henstra benadrukt dat er voor de vele bijzondere planten en dieren in het gebied van 200 hectare niet echt alternatieven zijn in de omgeving, mocht polder De Dulf onder water gezet moeten worden. "Ik heb hier recent zelfs kemphanen zien baltsen", vult bioloog Klaas Jager aan. "Dat is in Nederland tegenwoordig echt uniek."

foto: Gerke Visser

Kemphanen. Foto: Gerke Visser

Ondergeschoven kindje

Henstra begrijpt ook niet dat er naar zo'n hooggelegen polder als De Dulf wordt gekeken voor waterberging, terwijl de omliggende polders met agrarische gronden - door het inklinken van de veengrond – veel lager liggen. "Waarom kijkt het waterschap niet eerst daar naar? Waarschijnlijk omdat het veel makkelijker is om met maar één eigenaar, Staatsbosbeheer te moeten praten, dan met diverse boeren. Maar op die manier wordt de natuur steeds weer het ondergeschoven kindje."

foto: Vroege Vogels

Foto: Vroege Vogels

Aanvalsplan Grutto

Jager heeft nu zijn hoop gevestigd op het Aanvalsplan Grutto. In 202o presenteerde oud-minister Winsemius een plan om onze nationale vogel en de andere weidenatuur van de ondergang te behoeden. "Dat draait vooral om het verbeteren van het beheer op grote stukken agrarische grond", weet Jager.

"Maar daar zou je dit soort kleinere parels echt bij moeten betrekken. Want zonder dit soort rijke brongebieden met weidevogels en een mix van bijzondere planten, redden de weidevogels het ook op die grotere stukken grond van het aanvalsplan niet."

foto: Vroege Vogels

Klaas Jager, Bennie Henstra en Kees de Pater – Foto Vroege Vogels

Parels beschermen

De oproep van Jager wordt gedeeld door Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland, één van de mede-initiatiefnemers van het Aanvalsplan. "Na een enthousiaste start in 2020 dreigt het aanvalsplan nu een beetje stil te vallen", signaleert De Pater. "In het hoofdlijnenakkoord is nog maar beperkt geld beschikbaar voor agrarisch natuurbeheer. We zullen daar echt aan moeten trekken, dat dit geld op de goede plekken terecht komt. Bescherming van zo'n parel als De Dulf hoort daar bij!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie