Binnenland
BNNVARA

Snor laten staan: dat helpt de biodiversiteit!

foto: Lucien Vosfoto: Lucien Vos
  1. Nieuwschevron right
  2. Snor laten staan: dat helpt de biodiversiteit!

Verschillende natuurorganisaties roepen op om de snor te laten staan. En nee, ze hebben het niet over de gezichtsbeharing tussen neus en bovenlip, maar over begroeiing aan de slootkant. De zogeheten 'oeverzone' blijkt van groot belang voor de biodiversiteit én helpt het water zuiveren, wordt verteld in Vroege Vogels.

Laat staan die snor! Dat helpt de biodiversiteit

"De snor is dé biodiversiteitshotspot aan de waterkant", vertelt Cato van Houten van de Vlinderstichting enthousiast. Ze heeft het over de zogeheten 'amfibische zone' van de oever. De plek waar soms water staat, maar die soms ook droogvalt. Je treft er daarom een grote verscheidenheid aan plant- en diersoorten.

Ook blijken bepaalde planten in de snor, zoals gele lis en lisdodde, een belangrijke rol te kunnen spelen bij waterzuivering. “Die planten bieden leefruimte aan allerlei bacteriën die afvalstoffen kunnen omzetten in voedingstoffen. Die voedingsstoffen worden vervolgens weer opgenomen door de plant. Zo heb je eigenlijk een hele zuiveringsinstallatie aan je waterkant”, vertelt van Houten.

Waar is de snor?

De Vlinderstichting wil samen met FLORON en Ravon graag weten hoe het gesteld is met de snor in Nederland. Ze roepen op om op zoek te gaan naar snorren en foto’s hiervan te delen!

Lees hier hoe je mee kunt doen aan de actie 'Waar is de snor'.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie