Binnenland
NOS

Eindexamens begonnen: zijn scholieren er klaar voor na een coronajaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eindexamens begonnen: zijn scholieren er klaar voor na een coronajaar?

Vandaag beginnen de centrale eindexamens voor middelbare scholieren. Vanwege de coronacrisis zijn dit jaar de mogelijkheden verruimd om het examen af te leggen. Maar niet iedereen is enthousiast. Hebben scholieren wel baat bij het centraal examen na een coronajaar?

Jannetje ter Punt, rector van het Tabor College Werenfridus in Hoorn is geen voorstander van het centraal examen dit jaar: "Ik denk dat de meeste leerlingen gewoon niet goed voorbereid zijn. Op het moment dat duidelijk werd dat de leerlingen examen moesten doen, hebben we echt alles uit de kast getrokken om ze voor te bereiden. Als ze zelf op school het examen hadden gedaan, dan hadden we in ieder geval tot het einde van het schooljaar de tijd gehad om de leerlingen voor te bereiden. Nu starten de examens terwijl de school eigenlijk nog twee maanden open is, dus dat had ons meer tijd gegeven", zegt ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Aanpassingen

Het eindexamen wordt dit jaar in drie tijdvakken afgenomen. Het eerste tijdvak begint vandaag en loopt tot en met 1 juni. Het tweede tijdvak (14 juni tot en met 25 juni) is nu verlengd naar tien examendagen, waardoor leerlingen het examens kunnen spreiden over langere tijd. Als een leerling ziek wordt of in quarantaine moet in het eerste tijdvak, kan die het hele centraal examen afleggen in het tweede tijdvak.

Daarnaast kunnen leerlingen een of meerdere vakken doorschuiven naar het tweede tijdvak, zodat ze zich voor die vakken langer kunnen voorbereiden. Ook krijgen ze één extra herkansing, en daarmee twee herkansingen in totaal.

Toch vindt Ter Punt het jammer: "Ik denk dat de scholen heel goed zelf de eindexamens hadden kunnen maken. We hadden het heel goed zelf kunnen afronden, dat is het jaar daarvoor ook goed gegaan. Ik zie geen enkele reden om dat dit jaar niet opnieuw zo te doen. Zeker omdat deze leerlingen veel minder voorbereiding hebben gehad dan de leerlingen daarvoor. Dus het verbaasde mij dat de minister zo hardnekkig bleef volhouden dat dat moest."

Vak wegstrepen

Gaat een leerling in het tweede tijdvak op voor de eerste kans van het centraal examen van een of meerdere vakken, dan is er in het derde tijdvak (6 tot en met 9 juli) een eventuele herkansing.

Ook mag het eindcijfer voor een heel vak worden weggestreept, op voorwaarde dat een leerling hierdoor alsnog kan slagen. Overigens mag geen kernvak worden weggestreept, zoals Nederlands in het vmbo en Engels of wiskunde voor havo- en vwo-leerlingen.

Het eindcijfer van het weggestreepte vak blijft wel zichtbaar op de cijferlijst en het volledige examen voor dit vak moet wel zijn afgelegd.

Eindexamenkandidaten onzeker

Ook blijkt uit vragenlijsten die duizenden volgers van NOS Stories hebben ingevuld dat een groot deel van de eindexamenkandidaten onzeker is over hun slagingskans.

Dat ziet Ter Punt ook bij haar scholieren: "Ik heb met heel veel leerlingen gesproken en die staan er heel dubbel in. Aan de ene kant vinden ze het ook wel fijn dat het officieel gaat in de examenzaal, net echt. Maar aan de andere kant realiseren ze zich ook dat het heel wat van hen vergt."

OOG Examens

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie