Binnenland
AVROTROS

Basisscholen in Rotterdam krijgen een medewerker 'kansengelijkheid' om armoede op te sporen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisscholen in Rotterdam krijgen een medewerker 'kansengelijkheid' om armoede op te sporen

Gemiddeld twee leerlingen per klas leven in armoede. In Rotterdam zijn het er zelfs meer. Zes basisscholen in die stad krijgen nu een 'medewerker kansengelijkheid'. Jeanne van Berkel, vertelt wat ze doet. "Het is altijd een combinatie van signalen."

Video niet beschikbaar

Van Berkel werkt bij de scholenkoepel RVKO en is kansengelijkheids-medewerker. "Je let op kinderen die geen brood of eten mee hebben, of die niet elke dag brood hebben. Of beschimmeld brood. Of geen seizoensadequate kleding."

Het signaleren

Beschimmeld brood, Van Berkel maakt het echt mee. "De ouder geeft dus wel brood mee, denkt dat het niet gezien wordt, maar als je dan goed kijkt zie je gewoon schimmel", vertelt ze.

Ze ziet ook kinderen die bijvoorbeeld na de vakantie nooit een verhaal te vertellen hebben in de kring. Van Berkel benadrukt dat er nog niet veel aan de hand is bij één van deze signalen, maar dat het om een combinatie gaat. "Dan is het goed om na te denken: zou hier sprake zijn van financiële krapte of moeilijkheden om rond te komen?"

'Kan iedereen overkomen'

In samenwerking met de gemeente Rotterdam wordt er een proef gestart op 6 basisscholen om armoede op te sporen. Zelf is Van Berkel al langer medewerker kansengelijkheid. In haar e-mailhandtekening staat 'medewerker armoede-aanpak'. Maar er rust zo'n taboe op, dat haar functie in deze proef dus een andere naam heeft.

"Als ik zelf in gesprek ben met ouders, dan zijn zij er trots op dat het lukt. Dus daar willen wij een andere toon in hebben. Daar zijn ook nieuwe inzichten in ontstaan. Als je minder middelen hebt dan ben je even slim, even rijk en even belangrijk in deze samenleving. Armoede kan iedereen overkomen."

Informeren

De medewerker kansengelijkheid gaat vooral op het schoolplein staan en probeert een relatie aan te gaan met de ouders. "Dus je gaat in gesprek, brengt ze op de hoogte van de hulpmiddelen die er zijn. Regelingen voor een fiets, een laptop, subsidie voor sport voor kinderen. Al dat soort dingen", vertelt van Berkel.

"Het gaat er juist niet om om te zorgen dat er geld is in de gezinnen, maar de nadruk ligt erop dat kinderen kind kunnen zijn", zegt ze. De medewerker kansengelijkheid is er 1 dag per week, de rest van het schooljaar. "Ik zou ze graag fulltime op de scholen hebben, want ik vermoed dat ze dan ook genoeg werk hebben. Maar je moet ergens beginnen."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie