Binnenland
AVROTROS

Als 'Paul' een Nigeriaanse bende blijkt te zijn: datingfraude komt steeds vaker voor

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Als 'Paul' een Nigeriaanse bende blijkt te zijn: datingfraude komt steeds vaker voor

Marlon dacht de liefde gevonden te hebben bij Paul, een Amerikaanse zakenman. Ze ontmoet hem via een datingsite en verliest al snel haar hart aan hem. Helaas blijkt het te mooi om waar te zijn: 'Paul' blijkt een verzinsel te zijn van een Nigeriaanse bende, die er met het geld van Marlon vandoor gaat. Marlon vertelt haar verhaal in Radio EenVandaag: "Je wilt het niet geloven".

Video niet beschikbaar

Het aantal slachtoffers van datingfraude, een geraffineerde vorm van internetoplichting, neemt toe. Het verhaal van Marlon staat dus niet op zichzelf. De Fraudehelpdesk meldt dat het schadebedrag in een jaar tijd is verdubbeld, naar een totaal van 3,3 miljoen euro.

Wijn en bonbons

Marlon dacht al langer dat de liefde niet meer voor haar was weggelegd. Via een datingsite probeert ze het toch en ze 'ontmoet' Paul. Al snel is het contact tussen de twee intensief: ze appen, mailen en bellen veel met elkaar. "We hebben elkaar begin januari leren kennen en met Valentijn kreeg ik twee enorme bossen bloemen met een fles wijn en bonbons", vertelt Marlon. "Na een maand of drie, vier kreeg ik zelfs een ring toegestuurd."

Vlak voordat ze elkaar zouden ontmoeten, moet Paul ineens naar een booreiland. Daarna vraagt hij plots geld voor zijn dochter. Zij zou al haar spullen zijn kwijt geraakt tijdens een bezoek aan een pretpark en hij vraagt haar om geld. Marlon vermoedt geen kwade opzet: "In eerste instantie dacht ik: oké hij lost het op". Maar een halve dag later meldt Paul zich opnieuw met de vraag of ze toch wat wil overmaken naar de nanny van zijn dochter. "Toen heb ik inderdaad drieduizend dollar overgemaakt."

Tips tegen datingfraude

Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van datingfraude? Op EenVandaag.nl geeft de Fraudehelpdesk verschillende tips die je helpen om criminelen online te herkennen.

30 duizend euro

De situatie lijkt opgelost en weer normaal, maar later vraagt Paul weer om geld. Marlon maakt in de periode die volgt in totaal 30 duizend euro over en ziet er geen cent van terug. Na maanden komt Marlon erachter dat Paul niet bestaat: zijn foto's zijn van Facebook gestolen en bewerkt. "Juist omdat je verliefd wordt op iemand, is het heel lastig om te geloven dat het niet waar is" zegt Marlon. "Je wordt langzaam ingepakt en uitgekleed."

Psycholoog aan de Erasmus Universiteit Sophie van der Zee doet onderzoek naar internetoplichting. Ze noemt datingfraude, ook wel 'romance scam', de naarste vorm van internetoplichting. Oplichters geven hun slachtoffer het gevoel dat ze elkaar echt kennen. "Maar op het moment dat je wilt afspreken gaat er iets mis en dan komt het financiële aspect om de hoek kijken", stelt van der Zee.

Slachtoffers van datingfraude worden vaak aangesproken dat ze 'dom' zijn dat ze erin zijn getrapt. Onterecht, vindt van der Zee. "Je moet echt zien dat het stukje bij beetje gebeurt en er steeds verder ingezogen wordt. Als je verliefd bent, doe je soms dingen die wat minder rationeel zijn", zegt de criminologe.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie