Binnenland
KRO-NCRV

Fred Teeven ziet gebruik kroongetuige onder druk staan door drang transparantie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fred Teeven ziet gebruik kroongetuige onder druk staan door drang transparantie

Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces, ligt weer in de clinch met het OM. Voormalig officier van justitie Fred Teeven ziet dat de omgang met de kroongetuige onder druk komt te staan, zegt hij in Spraakmakers, doordat te veel mensen zich hiermee bezighouden. "Dan gaat het schuren met diegene met wie je de afspraken gemaakt hebt."

Het was Teeven zelf die in de jaren 90 het gebruik van een kroongetuige introduceerde bij Justitie in een grote hasj-zaak. Tegenwoordig is de kroongetuige een belangrijk wapen in de strijd tegen de drugscriminaliteit.

Wonderlijk genoeg leidde een kroongetuige in 2015 ook tot zijn aftreden als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in de bonnetjesaffaire. De commissie Oosting onderzocht de zaak achteraf en oordeelde dat de deal met drugscrimineel Cees H. die hij eerder in 2000 als officier van justitie had gesloten, niet deugde.

Drang naar transparantie

Volgens Teeven zorgt de drang naar controleerbaarheid en transparantie - die mede na de bonnetjesaffaire is ontstaan - ervoor dat het gebruik van kroongetuigen onder druk komt te staan. "Heel veel mensen uit die grote overheid houden zich nu bezig met deeltjes van de afspraak."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 'zijn' tijd gingen er twee mensen over de afspraken met de kroongetuige en uiteindelijk een rechter. Tegenwoordig gaat een officier over de informatievoorziening en de gesprekken met de kroongetuigen. Een volgende officier doet de zaak op de zitting en er gaat een andere officier over de bescherming.

Dat is volgens Teeven heel goed voor de controleerbaarheid van zo’n afspraak, maar gaat het ten koste van de vertrouwelijkheid tussen kroongetuigen en OM "omdat diegene niet meer weet met wie ze te maken heeft".

Gespannen voet

Volgens Ad van Mierlo, directeur taskforce-RIEC Brabant en Zeeland staat de roep om transparantie in de afspraken met kroongetuigen, onder spanning met de behoefte van de opsporingsdiensten om hun werk op een beschermende manier te doen. "Men verwacht dat alles meetbaar en transparant is. Je ziet dat dit onder spanning staat met de slagkracht die je nodig hebt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie