Binnenland
BNNVARA

Grote impact btw-verhoging op boeken: 'Dit kost het onderwijs miljoenen'

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote impact btw-verhoging op boeken: 'Dit kost het onderwijs miljoenen'

Het nieuwe kabinet heeft voorgenomen om de btw op boeken naar 21% te verhogen. Dit raakt zowel scholieren als scholen die nu minder kunnen investeren in hun onderwijs. Rafke Hagenaars van het LAKS en Miray Özügüzel van JOB MBO legden in De Nieuws BV uit wat de impact is van deze maatregel.

De voorgenomen btw-verhoging op boeken raakt ook studenten

Video niet beschikbaar

Op middelbare scholen zijn schoolboeken tegenwoordig gratis. Scholen kopen die boeken zelf. De middelbare schoolboekenindustrie is al een miljoenenindustrie. Door de verhoging van de btw zullen deze boeken nog duurder worden. "De kwaliteit van het onderwijs staat al onder druk na alle rapporten over de basisvaardigheden die blijven dalen", vertelt Rafke, "maar ook het lerarentekort, daar kan allemaal minder geld heen."

Quote

Ook daar gaat het op de kwaliteit schuren

Rafke Hagenaars, LAKS

Rafke ziet ook verbetering bij hoe de boeken samengesteld worden. "Vroeger gingen boeken jarenlang mee, totdat ze een keer uit elkaar vielen. Nu krijg je een persoonlijk boek en gooien we ze na twee à drie jaar weg." Dit omdat er bijvoorbeeld opdrachten in het boek gemaakt moeten worden. "Dit kost het onderwijs miljoenen."

Scholen moeten al moeilijke keuzes maken nu ze weten dat deze btw-verhoging eraan zit te komen. Voor onderwijspersoneel dat nu tijdelijke contracten heeft, is geen geld meer om die te verlengen of structureel te maken. "Ook daar gaat het op de kwaliteit schuren."

Scholieren in de problemen

Een groep die vaak vergeten wordt is de VAVO, het volwassenenonderwijs, die moeten namelijk wel hun eigen boeken kopen. Miray Özügüzel van JOB MBO, belangenorganisatie voor MBO-studenten, benadrukt dat MBO-studenten ook zelf hun boeken moeten kopen. "Er zijn genoeg studenten die in het eerste jaar vijfhonderd euro aan boeken moeten betalen. Dat is voor veel studenten niet te doen." Miray vindt het zorgwekkend dat er geen onderscheid is gemaakt tussen boeken en studieboeken. "Er zullen studenten zijn die zonder boeken in de les zitten."

De Tweede Kamer heeft onlangs wel een motie aangenomen om MBO-studenten korting te geven op studieboeken. Dit is slechts zestig euro en zal dus niet opwegen tegen de btw-verhoging. Ook benadrukt Rafke dat er bij bezuinigingen te snel naar het onderwijs gekeken wordt. "Bezuinigingen op het onderwijs zijn op de lange termijn de slechtste bezuinigingen die je kan doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie