Binnenland
AVROTROS

Miniatuurhondjes: leuk speelgoed voor jou, levenslang lijden voor de hond

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Miniatuurhondjes: leuk speelgoed voor jou, levenslang lijden voor de hond

Miniatuurhondjes, dat zijn hondjes zo klein als een cavia, die als accessoire in tasjes en kinderwagens mee worden genomen. Dit soort hondjes worden steeds populairder. Maar zonder dat kopers, fokkers, baasjes en zelfs dierenartsen het weten, lijden dit soort hondjes vaak hun leven lang aan allerlei pijnlijke kwalen.

Kelly Kessen, dierenarts van Dier&Recht in Stax&Toine: "In die ene kilo wordt het hele lichaam gepropt en dat past gewoon niet."

Miniatuurhondjes worden extreem klein gefokt en wegen maximaal vijf kilo. Vaak zijn ze zelfs nog veel kleiner. Chihuahua's en dwergkeesjes wegen vaak zelfs maar één kilo, dat is vergelijkbaar met het gewicht van volwassen cavia.

Geen normaal hondje

Kessen: "Het lichaam past niet meer in het vel en de hersenen passen ook niet meer in de schedel. Dat zorgt ervoor dat heel veel van deze hondjes altijd hoofdpijn hebben." En dat is slechts een van de vele aandoeningen waar de veel te kleine diertjes last van kunnen hebben.

Zo hebben veel chihuahua's last van patella luxatie, waarbij de knieschijf te los zit. Kessen: "De houdingen zijn zo recht geworden, dat daar geen beweging meer in zit en als het hondje dan gaat bewegen, schiet de knieschijf naast het kraakbeen."

Ook zijn ze zo klein dat je ze vaak over het hoofd ziet en per ongeluk op de pootjes gaat staan en kunnen ze volgens Kessen geen normaal 'hondjesgedrag' vertonen. "Als ze met een andere hond spelen, kunnen ze snel een pootje breken of worden al snel doodgebeten bij een simpel spel."

De miniatuurhondjes worden vaak als speelgoed of leuk knuffelbeest in een tas of kinderwagen meegesleurd. "Dat is heel zielig, want ze willen lopen en bewegen en horen zich als een normale hond te kunnen gedragen", zegt Kessen.

Campagne tegen miniatuurhondjes

Dier&Recht is maandag een campagne gestart tegen de miniatuurhondjes. Kessen: "We willen dat de mensen die zo'n hondje hebben, zich bewust zijn van deze aandoeningen en de hondjes meenemen naar de dierenarts en ze laten testen op bijvoorbeeld hoofdpijn."

Veel baasjes, maar ook dierenartsen weten niet dat deze hondjes last kunnen hebben van vervelende aandoeningen. Daarom heeft Dier&Recht een folder met de symptomen van de aandoening gemaakt. De folder vind je op rashondenwijzer.nl. Kessen: "Geef de folder aan de dierenarts of aan iemand waarvan je weet dat zij zo'n hondje in hun bezit hebben."

Medicatie

Vraag je dierenarts of zij je hond willen controleren op hoofdpijn. "Omdat de honden pijn niet snel laten zien, adviseren we om een scan te laten maken. Dat kan bij een specialist in verschillende steden", zegt Kessen. Als uit de scan blijkt dat jouw hond last heeft van hoofdpijn, kan je pijnstilling geven om de pijn weg te nemen.

Deze hondjes standaard medicatie toedienen, gaat helaas niet op. "Je hebt echt zware morfineachtige pijnstillers nodig om resultaat te krijgen. Het is een ingewikkeld proces, want iedere hond kan een andere diagnose krijgen. Ook heeft de medicatie vaak verschillende bijwerkingen en moet je het wekenlang opbouwen voordat de hond er iets van merkt."

Ander fokbeleid

Ook hoopt Dier&Recht met de campagne mensen die op het punt staan om een miniatuurhondje te kopen, te waarschuwen om het niet te doen. Kessen: "Als mensen die hondjes niet meer kopen, worden ze ook niet meer gefokt."

Het is in Nederland verboden om dieren te fokken met uiterlijke kenmerken die hun welzijn schaden. Toch worden miniatuurhondjes volop gefokt en aangeboden in ons land. Er zijn volgens Kessen geen duidelijke regels voor het fokken van deze hondjes.

Er moeten duidelijke regels in de wet worden opgenomen, die vervolgens ook kunnen worden gehandhaafd, zegt Kessen. "In de wet moet duidelijk staan dat hondjes onder de vijf kilo niet mogen worden gefokt, omdat het voor hele nare aandoeningen zorgt."

Kessen: "Het is belangrijk dat het fokbeleid wordt aangepast. We moeten kijken naar hoe klein een hond mag zijn en toch nog gezond en gelukkig is. Daar valt nog een hoop winst te behalen."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie