Ombudsman bezorgd over hoe overheid burgers met terrorismeregistratie behandelt
- Nieuws
- Ombudsman bezorgd over hoe overheid burgers met terrorismeregistratie behandelt
De manier waarop de overheid omgaat met burgers die een terrorisme- of extremismeregistratie hebben, baart Nationale ombudsman Reinier van Zutphen zorgen. Mensen met zo'n registratie weten volgens hem niet goed waar zij met hun vragen terecht kunnen, terwijl zo'n indicatie grote gevolgen kan hebben. Problemen met deze lijst werden al veel eerder gesignaleerd door mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. Deze organisatie klopte bij de Ombudsman aan om er onderzoek naar te doen. Adil el Kanfoudi is voorzitter van de organisatie en vertelt meer.
Ombudsman bezorgd over hoe overheid burgers met terrorismeregistratie behandelt
Meldpunt
El Kanfoudi lanceerde eerder een meldpunt over deze lijst. "Daar hebben zich ongeveer 120 personen gemeld. Dit zijn allemaal mensen die op een of andere manier op deze lijst geplaatst zijn en daar last van ondervinden. Hun gegevens worden gedeeld met het binnen- en buitenland. Daardoor komen ze in de problemen. Zo kan het voorkomen dat ze tijdens het reizen teruggestuurd worden of vast worden gezet in het buitenland voor dagen of weken. Er zijn ook veel gevallen waarbij mensen in Nederland in de problemen komen. Bijvoorbeeld dat ze niet kunnen bankieren of veelvoudig worden gearresteerd met veel machtsvertoon. Sommigen verliezen hun baan, kortom: het gaat om veel verschillende problemen."
Ook Argos berichtte regelmatig over dit bekritiseerde fenomeen.
Ook Argos berichtte regelmatig over dit bekritiseerde fenomeen.
Onderzoek
Het is ook niet makkelijk te achterhalen of je op de lijst staat, vertelt El Kanfoudi. "Ook als ze naar instanties of politie gaan, geven die geen duidelijk antwoord. Men weet niet waarom ze op de lijst staan, maar de drempel is ook heel laag om op de lijst te komen", legt El Kanfoudi uit. "Volgens de politie gaat het om enkele tienduizenden mensen die op de lijst staan. Uit ons eigen onderzoek trekken wij de conclusie dat het om 50-duizend mensen moet gaan. Soms zitten daar mensen tussen die demonstraties bijwonen, zich op sociale media kritisch uiten op de overheid, of mensen die zich religieus kleden." Het is lastig om van de lijst af te komen.
item CTER
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.